Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Zašto sve više djece treba logopeda: Uloga roditelja je ključna – SuperMama

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Od samog rođenja, dijete ima komunikaciju sa majkom i okolinom koja ga okružuje. Na zvukove i govor reaguje trzanjem tijela i okretanjem prema izvoru zvuka. Prolazi kroz faze gugutanja i brbljanja dok se prva smislena riječ javlja oko prve godine života. Dijete bi do treće godine trebalo usvojiti bazu maternjeg jezika što se smatra osnovom za dalji govorno-jezički razvoj. Prema podacima iz prakse koje dobijamo od roditelja, djevojčice nešto ranije počnu da govore u odnosu na dječake.

Jeste li znali da u prvoj godini djeca koriste jednu riječ sa značenjem, a stotinjak do drugog rođendana. Do treće godine dječije rečenice imaju četiri ili više riječi, znaju svoje ime, prezime i spol, a mogu prepričati i nedavni događaj. Do četvrte prepoznaju boje, znaju objasniti kako se neki predmet koristi, koriste rečenice sa pet riječi. Do pete godine prepričavaju događaje, razgovaraju sa vršnjacima.

Ove informacije, kao i mnogo drugih koje zanimaju roditelje, reći će nam logopedica Edina Ridžal u novoj epizodi podcasta SuperMama.

Ko je logoped, kako izgleda jedna posjeta ovom stručnom licu i kada je potrebno posjetiti ga? Zašto je sve više djece kojoj je potreban logoped?

I najvažnije zašto je bitno da roditelji reaguju na vrijeme, slušajte i gledajte u nedjelju u 19 sati.

Ukoliko ste propustili prethodnu epizodu podcasta SuperMama u kojem smo govorili o zdravlju naših najmlađih, možete pogledati OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsYouTube AUDIODeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Govoreći oficijelnim jezikom, Lana Lekić je profesorica na Fakultetu zdravstvenih studija, kao i profesorica na Farmaceutskom fakultetu, gdje je praktikovala rad sa pacijentima posljednjih 20 godina. Lana Lekić je jedini certificirani instruktor masaže beba i djece u Bosni i Hercegovini. Govoreći jezikom ljudi, Lana je super čovjek, super žena i SuperMama, a da pri tom ne posjeduje nikakvu vanzemaljsku super moć, osim dobrih namjera i ogromne topline koju nosi u srcu, iz kojeg je iznjedrila jednog divnog dječaka, a putem usvajanja i hraniteljstva, širom otvorila za još dvoje djece. Na Instagramu ćete je pronaći pod nickname- om @mama_lana_, gdje joj svakodnevno povjerenje pruža preko 30K pratitelja.

Pogledajte još neke podcaste