Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Da li je Sarajevo što je nekad bilo? – O prostoru sa Vukom i Zecom

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Ako Amir Vuk Zec nekog predstavi kao svoju “dragu prijateljicu”, “mi volimo reći kolegicu, ja kažem arhitekticu, drugaricu i saborca u ovom našem zajedničkom bavljenju, u ovoj profesiji”, onda je već unaprijed jasno da Nermina Zagora ima šta reći.

Gošća našeg podcasta “O prostoru” diplomirana je arhitektica i prodekanesa je za naučnoistraživački rad na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu. Plašila se, priča, kad ju je dekan prof. dr. Erdin Salihović pozvao da preuzme tu dužnost jer ju je vidjela kao nešto prepuno sastanaka i administracije.

Rekonstruisana zagonetka

Ali, onda je krenula priča o monografiji fakulteta, oči su joj se, priznaje, zacaklile i to je bilo to.

Sarajevska Arhitektura ove godine slavi 75 godina postojanja, što, kaže Zagora, “definitivno nije mala stvar i zaista zaslužuje da se obilježi na ovakav način”.

Monografija na 350 stranica, u digitalnoj i štampanoj formi, dijelovi su dostupni na web strani fakulteta, promovisana je 22. maja i Zagora ne propušta da ponovi kako je to “zaista kolektivni projekat u kojem je učestvovao jako veliki broj ljudi”.

– To je bilo poput slaganja jedne jako velike složene puzle sa velikim brojem komada, od kojih su neki bili potpuno izgubljeni, neki izmješteni, neki su bili malo uništeni i naš je bio zadatak da rekonstruišemo tu zagonetku, priča Zagora.

Iako je u pitanju zaista veliki i značajan posao, monografija nije, naravno, bila jedina tema razgovora. Ona misli da je vrijeme ogromnih projekata u arhitekturi prošlo, da “ustvari trebamo da djelujemo u sadašnjem trenutku” i da u prostoru treba intervenisati pametno i oprezno.

Pitanje identiteta

Zagora kaže da kada se govori o identitetu, “ne možemo govoriti o nečemu homogenom”. Na fakultetu, kaže, “pokušavamo da studente ohrabrimo da imaju slobodu kreiranja, ali da imaju i svijest o kontekstu u kojem rade”.

– Jer najlakše im je da u današnje vrijeme, u proliferaciji uniformisane arhitekture, vještačke inteligencije, posegnu za nekakvom konfekcijskom arhitekturom, za generičkom arhitekturom, bez identiteta. Ali ono što će upravo zbog ovih promjena koje se dešavaju jako brzo, uzrokovano tehnološkim napretkom, zaista dobiti još veću vrijednost, jeste upravo taj kontekstualni aspekt arhitekture kao otpor homogenizaciji u društvu i u našim urbanim sredinama, kaže Nermina Zagora.

Novu epizodu podcasta O prostoru sa Zecom i Vukom, slušajte i gledajte ove nedjelje u 21 sat na  www.podcastoslobodjenje.ba.

Prošlu epizodu podcasta O prostoru sa Zecom i Vukom možete pogledati OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsYouTube AUDIODeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autoru

Amir Vuk Zec – strastveni majstor arhitekture čiji stvaralački duh preobražava horizonte Bosne i Hercegovine i šireg regiona. Svoj život posvećuje arhitekturi, smatrajući je ne samo pozivom, već dušom svog bića. On je arhitekta koji ne slijedi konvencionalne staze, već sa dubokom strašću istražuje svaki prostor kao tajanstvenu priču za ljudsku dušu. Amirova neumoljiva dosljednost prema svojoj struci su neosporni. Njegova karijera nije rezultat slučajnosti, već plod predanosti. On ne stvara samo zgrade, već oživljava priče koje pulsiraju životom. Amir Vuk Zec ne samo da oblikuje prostor, već i vrijeme samo po sebi.

Pogledajte još neke podcaste