Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Zlatko Lagumdžija: Negiranje je posljednja faza genocida – Direktno sa Vildanom

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

U novoj epizodi podcasta Direktno sa Vildanom govorit ćemo o temi koja nas sve pogađa i koja zahtijeva našu pažnju i razumijevanje. Bliži nam se 11. juli, prvi nakon što ga je Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila Međunarodnim danom sjećanja na genocid počinjen u Srebrenici.

S nama je ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama, drZlatko Lagumdžija. Dugogodišnji političar, profesor i bivši ministar vanjskih poslova, dr. Lagumdžija će s nama podijeliti svoje viđenje o važnosti ove rezolucije i njenom utjecaju na suočavanje s prošlošću i izgradnju bolje budućnosti.

Kroz ovu epizodu razgovarat ćemo o tome kako pretočiti Rezoluciju u praksu i odmaknuti se od političkih svađa, te kako učiti iz prošlosti kako bismo osigurali mirniju budućnost. Govorit ćemo o ulozi međunarodnog prava, izazovima suočavanja s prošlošću, te važnosti edukacije o genocidu.

– Rezolucija o Srebrenici nije samo dokument, to je naš podsjetnik na obavezu prema prošlosti i budućnosti, ističe Lagumdžija.

Pridružite nam se u ovoj važnoj diskusiji i saznajte više o tome kako možemo zajedno raditi na tome da se tragedije poput Srebrenice nikada ne ponove. Ostanite s nama uz naše Oslobođenje i O kanal, pratite naš portal oslobodjenje.ba i naše podcaste. Direktno pa šta bude!

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba.

Prethodnu epizodu podcasta Direktno sa Vildanom gledajte OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsYouTube AUDIODeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Vildana Selimbegović je glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, lista koji ove godine obilježava 80. rođendan. Na čelu novine je gotovo 15 godina, a u našu kuću došla je nešto prije magazina Dani čija je glavna urednica postala u vrijeme kada su žene bile rijetka rijetkost na čelnim pozicijama u medijima. Bila je ratni izvještač, nagrađivana je za istraživačko novinarstvo, istrajava u pisanju kolumni, a sada je pred njom novi izazov: potraga za odgovorima na pitanja koja more naše društvo. Direktno, pa šta bude.

Pogledajte još neke podcaste