Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Zašto nas planine i planinarenje čini zdravijim: Zora na vrhu planine je nešto najljepše što možete doživjeti – Zdraviji

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Naša zemlja se nalazi u takvom podneblju da je njenim stanovnicima “u krvi” da idu na planinu, tačnije da planinare. To nije besciljno lutanje po brdima i osvajanje vrhova – planinarenje je način i stil života, čitav niz aktivnosti koje savremenom čovjeku život čine ugodnijim, zanimljivijim, nadasve ljepšim, ali i zdravijim. Biti planinar znači obilaziti i upoznavati ljepote zemlje, uživati u prekrasnim gorskim vidicima. Odlazak u prirodu i kretanje na čistom planinskom zraku predstavlja aktivan način odmora, koji unatoč uloženom fizičkom naporu, čovjeka ispunjava novom snagom i zadovoljstvom.

U drugoj epizodi podcasta Zdraviji sa Amelom Ivković O'Reilly saznajte zašto nas planine i planinarenje čini zdravijim te da li nam pomažu samo kod fizičkog zdravlja ili se i ono psihičko regeneriše u “divljini”.

Odakle ta velika ljubav prema planinama još od malih nogu i kako je nastala knjiga Veličanstveni Prenj, otkiće nam novinar i planinar Zehrudin Isaković.

A zašto su naše bh. planine tako posebne da na njih dolaze ljudi iz čitavog svijeta govoriće Dženad Džino, bosanskohercegovački planinar i vrhunski fotograf. Džino će nam ispričati i šta treba sve da se ponese na planinu, šta je najbolje jesti i piti, kao i nekoliko anegdota sa svojih planinskih putešestvija.

Podcast Zdravije slušajte i gledajte ove subote u 19 sati.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsGoogle PodcastDeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Amela Ivković O’Reilly diplomirana je nutricionistica, a trenutno pohađa magistarski studij na Middlesex univerzitetu u Londonu. Član je udruženja nutricionista Irske, udruženja nutricionista Velike Britanije i kraljevskog medicinskog udruženja Velike Britanije. Sarađuje sa stručnjacima na polju nutricionizma, herbalizma, osteopatije, refleksologije, akupunkture, kognitivne psihologije i sporta, a svoje znanje putem edukativnih postova, kao i kreativnih recepata, redovno dijeli sa blizu 30K pratitelja na društvenoj mreži Instagram.

Pogledajte još neke podcaste