Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Stopa smrtnosti pacijenata oboljelih od celijakije je 6 posto – Zdraviji

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Intolerancija na gluten ili celijakija je hronična autoimuna bolest koja se javlja kod genetski predisponiranih osoba. Nove studije otkrivaju da se celijakija dijeli na čak više od 70 različitih oboljenja.

U novoj epizodi podcasta Zdraviji sa Amelom Ivković O'Reilly govorimo o ovoj autoimunoj bolesti. Šta je ova celijakija, može li se izliječiti, koje starosne skupine najviše pogađa i kako se dijagnosticira reći će nam dr. Adis Kandić, abdominalni hirurg.

Saznat ćemo i šta je to silent ili nijema celijakija, i zašto ona zajedno sa celijakijom koja ima vancrijevnu manifestaciju, pripada grupi neprepoznate celijakije koja predstavlja najgori oblik ove bolesti.

Šta je taj famozni gluten i je li celijakija bolest modernog doba te zašto u Sjevernoj Americi ima manje oboljelih? Zašto ljudi koji krenu sa dijetom vrlo brzo odustanu, saznajte u subotu u 19 sati.

Prethodnu epizodu podcasta Zdraviji sa Amelom Ivković O‘Reilly u kojoj je gošća bila Aida Olević Maljević pogledajte OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsYouTube AUDIODeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Amela Ivković O’Reilly diplomirana je nutricionistica, a trenutno pohađa magistarski studij na Middlesex univerzitetu u Londonu. Član je udruženja nutricionista Irske, udruženja nutricionista Velike Britanije i kraljevskog medicinskog udruženja Velike Britanije. Sarađuje sa stručnjacima na polju nutricionizma, herbalizma, osteopatije, refleksologije, akupunkture, kognitivne psihologije i sporta, a svoje znanje putem edukativnih postova, kao i kreativnih recepata, redovno dijeli sa blizu 30K pratitelja na društvenoj mreži Instagram.

Pogledajte još neke podcaste