Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Škola bez zvona gdje veliki odmor traje sat vremena – Zdraviji sa Amelom

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Nina Bulajić već 15 godina radi u obrazovanju kao školski psiholog. Karijeru je započela u javnoj školskoj ustanovi, a od 2017. godine dio je zajednice Bloom School Sarajevo koja obuhvata vrtić, osnovnu i srednju školu. Radi sa djecom starosti od dvije do 19 godina, prolaze skupa kroz sve razvojne faze, zajedno žive, uče i rastu.

Ono što je izdvaja od drugih je to da ona radi u školi koja funkcioniše na Montessori metodi, koja predstavlja inovativni pedagoški pristup koji se temelji na promicanju sveobuhvatnog razvoja djeteta, obuhvaćajući njegov fizički, društveni, emocionalni i intelektualni. Metodu je razvila dr. Maria Montessori početkom 20. stoljeća, a postala je sve popularnija kao alternativa tradicionalnim obrazovnim metodama. Upravo ovakvo školovanje izgrađuje djecu u zdravije odrasle osobe, a  o čemu govorimo u novoj epizodi podcasta Zdraviji sa Amelom Ivković O'Reilly.

Osnovna fraza koja prati Montessori je „Pomozi mi da uradim sam“, jer samostalnost djece je ključan aspekt.

Tako Nina ističe da i djeca od dvije godine mogu da urade jako puno toga sami.

– Od oblačenja, spremanja svojih stvari, brige o svom okruženju gdje se nalaze, oni to mogu. Nažalost mi odrasli smo ti koji zbog stresa, tempa života i pritisaka koje imamo često kažemo djeci „Ja ću to uraditi za tebe“. Uštedit ćemo vrijeme, a ustvari sav taj proces koje dijete prolazi, prepreka na koju naiđe dok zaveže pertlu je iskustveno učenje, a jedino kroz iskustvo dijete i usvaja znanje i vještine, istakla je ona i dodala da je bitan segment rada i „slobodan unutar granica“.

Društvene mreže su nezaobilazan dio današnjice i mnogi od nas već teško mogu da se sjete života bez njih, a generacije koje dolaze su rođene na društvenim mrežama, a mi trebamo da ih naučimo kako da se nose sa njima, kako da budu sigurni na internetu, kako da ne dozvole da im se pokvari slika o sebi, a ni drugima, kako da žive zdrav život uz društvene mreže.

Kako izgleda jedan školski dan u ovoj školi slušajte i gledajte ove subote u 19 sati na www.podcastoslobodjenje.ba.

Prethodnu epizodu podcasta Zdraviji sa Amelom Ivković O‘Reilly u kojoj je gošća bila Berina Balić pogledajte OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsGoogle PodcastDeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Amela Ivković O’Reilly diplomirana je nutricionistica, a trenutno pohađa magistarski studij na Middlesex univerzitetu u Londonu. Član je udruženja nutricionista Irske, udruženja nutricionista Velike Britanije i kraljevskog medicinskog udruženja Velike Britanije. Sarađuje sa stručnjacima na polju nutricionizma, herbalizma, osteopatije, refleksologije, akupunkture, kognitivne psihologije i sporta, a svoje znanje putem edukativnih postova, kao i kreativnih recepata, redovno dijeli sa blizu 30K pratitelja na društvenoj mreži Instagram.

Pogledajte još neke podcaste