Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Mirsad Ćatić Čuperak Direktno sa Vildanom: BiH je postojala i prije nas i nadživjet će nas

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

“Danas Narodi Bosne i Hercegovine, kroz svoje jedino političko predstavništvo, Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine, hoće da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska, i muslimanska, i hrvatska bude slobodna i zbratimljena Bosna i Hercegovina, u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih Srba, Muslimana i Hrvata. Narodi Bosne i Hercegovine učestvovaće ravnopravno sa ostalim našim narodima u izgradnji narodne demokratske federativne Jugoslavije.”

Ovaj je citat dio Rezolucije usvojene na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a, održanom u Mrkonjić Gradu 25. novembra 1943. godine. 80 godina kasnije antifašizam je civilizacijska tekovina kojom se ponosi slobodarski svijet, ali ne i Balkan.

Gost podcasta Direktno sa Vildanom je antifašista, predsjednik SABNOR-a Kantona Sarajevo i član Upravnog odbora SABNOR-a BiH. Mirsad Ćatić, poznat i kao Čuperak, ima vjerovatno jednu od najšarolikijih biografija u Bosni i Hercegovini, a možda i šire: završio je školu filma, školu hipnoterapije, life i biznis akademiju, dvije godine Fakulteta za fizičko vaspitanje, ali ga oni koji pamte rat znaju i cijene po Vojnoj akademiji i zapovjednim pozicijama u Armiji RBiH – bio je dio Komande 5. korpusa u završnim operacijama, a postdejtonci po iznimnom angažmanu u muzici, prozi, poeziji i na filmu. Njegov scenarij za dugometražni film “Zlatno zrno” nagrađen je 2007. godine, a treba izdvojiti i produkciju domaćih filmova “Sevdah za Karima” i “Ja sam iz Krajine zemlje kestena”. Dobitnik je Zlatnog ljiljana, ratni vojni invalid, govori njemački i engleski, oženjen je i ima osmero djece. 

Šta je ostalo od ZAVNOBiH-a 80 godina kasnije: svečarska sjećanja ili istinske vrijednosti? Šta je rješenje – snimati opet partizanske filmove ili naći drugi način da se kao društvo vratimo vrijednostima koje smo nekad umjeli poštivati a koje su univerzalne?

27. novembra bit će punih 80 godina kako je na Glamočkom polju poginuo narodni heroj, pravnik, skojevac Ivo Lola Ribar. Da li bi Mirsad Ćatić snimio film o njemu saznajte u 19 sati.

Prošlosedmičnu epizodu podcasta Direktno sa Vildanom gledajte OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsGoogle PodcastDeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Vildana Selimbegović je glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, lista koji ove godine obilježava 80. rođendan. Na čelu novine je gotovo 15 godina, a u našu kuću došla je nešto prije magazina Dani čija je glavna urednica postala u vrijeme kada su žene bile rijetka rijetkost na čelnim pozicijama u medijima. Bila je ratni izvještač, nagrađivana je za istraživačko novinarstvo, istrajava u pisanju kolumni, a sada je pred njom novi izazov: potraga za odgovorima na pitanja koja more naše društvo. Direktno, pa šta bude.

Pogledajte još neke podcaste