Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Jesu li majke realne kada su u pitanju djeca: Tepanje može oštetiti govor – SuperMama

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Vaše dijete još nije progovorilo – progovorit će kaže okolina. Sa tri – četiri godine se pojavljuju neke prve riječi, ali dijete još ne zna niti može da izrazi svoje emocije i ne može da ih kanališe da pravi način. I tu nastaje ogroman problem kojeg se i roditelji i svi oko njih užasavaju – tantrumi ili izljevi bijesa.

Djeca se nerijetko susreću sa nekim od problema vezanim za govor. Najčešći su artikulacijski poremećaji i zakašnjeli govorni razvoj, a na trećem mjestu poremećaj u tečnosti govora. Od artikulacijski poremećaja najčešći su poremećaji izgovora jednog ili više od navedenih glasova (S, Z, C, Č, Ć, Š, Ž, Dž i Đ), zatim, rotacizam – poremećaj izgovora glasa „R“, te landacizam – poremećaj izgovora glasa „L“. Zakašnjeli govorni razvoj najčešće može da bude i uzrok nastanka artikulacijskog poremećaja ili poremećaja u tečnosti govora. Brz način življenja, nepravilna upotreba tehnologije neki su od uzroka kašnjenja u govornom razvoju.

O svim ovim problemima ćemo govoriti sa logopedom-audiologom Eminom Herić i Amrom Aminom Opanković, mamom i kćerkom koje su se izborile sa svim „teškim i kompliciranim glasovima“, u novoj epizodi SuperMame.

Jeste li znali da postoje specijalni aparati koji pomažu djeci da nauče izgovarati određene glasove? Koliko često je potrebno posjećivati logopeda i kolika je uloga roditelja u procesu razvoja govora saznajte u nedjelju u 19 sati na www.podcastoslobodjenje.ba.

Ukoliko ste propustili prethodnu epizodu podcasta SuperMama u kojem smo govorili o zdravlju majki, možete pogledati OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsYouTube AUDIODeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Govoreći oficijelnim jezikom, Lana Lekić je profesorica na Fakultetu zdravstvenih studija, kao i profesorica na Farmaceutskom fakultetu, gdje je praktikovala rad sa pacijentima posljednjih 20 godina. Lana Lekić je jedini certificirani instruktor masaže beba i djece u Bosni i Hercegovini. Govoreći jezikom ljudi, Lana je super čovjek, super žena i SuperMama, a da pri tom ne posjeduje nikakvu vanzemaljsku super moć, osim dobrih namjera i ogromne topline koju nosi u srcu, iz kojeg je iznjedrila jednog divnog dječaka, a putem usvajanja i hraniteljstva, širom otvorila za još dvoje djece. Na Instagramu ćete je pronaći pod nickname- om @mama_lana_, gdje joj svakodnevno povjerenje pruža preko 30K pratitelja.

Pogledajte još neke podcaste