Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Zlata Kostolomac: Imala sam ovcu kao kućnog ljubimca, Dragana je bila prava dama – Opet Laka

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Kao fizioterapeut je počela raditi 1979. godine. Po završetku srednje medicinske škole, stažirala je u Zenici, nakon čega odlazi u Igalo na Institut za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju “Dr. Simo Milošević”, gdje je stekla znanje iz oblasti kiropraktike.

Zlatka Aliefendić, u narodu poznatija kao Zlata Kostolomac, Kakanjka koja svojim čudesnim rukama, u svojoj “kancelariji” u Sarajevu, “popravlja” ljude, među kojima je i veliki broj poznatih ličnosti (pa i naš Laka), naročito onih iz svijeta sporta, ovog petka stiže u Opet Laka studio.

Nakon 11 i pol godina provedenih u Igalu, rat je vratio u Bosnu i Hercegovinu.

– Pristupila sam u redove naše Armije, gdje sam u sanitetu radila kao fizioterapeut. Bila sam u Gardijskoj brigadi kod Dževada Rađe, kod jednog izuzetno finog čovjeka, druga i prijatelja. Poslije nam je za komadanta došao Sifet Podžić koji je bio strog, ali je bio pravedan i dobar. Preživjela sam rat, operaciju srca, karcinom i svašta nešto, ispričala je Zlata.

U slobodno vrijeme Zlata odlazi u rodni Kakanj, gdje vodi brigu o svojoj farmi na kojoj uzgaja 70- ak ovaca, 30- ak patuljastih afričkih koza, kokoške, krave… Velika ljubav prema životinjama navela je da jednu od svojih ovaca navikne na život u gradu, pa su je Sarajlije nerijetko viđale u šetnji sa njenom kućnom ljubimicom Draganom.

– Životinje su mi prioritet, njih volim. Imam ja i macu, i cuku, ali nešto ove krznaše volim.  Dragana je bila jedno jagnjence malešno, za koje nisam mislila da će uopšte opstati. U mom stadu, ovca je ojagnjila dvoje i nju nije prihvatila, onda sam je uzela, donijela u kuću, stavila joj pelenu i dan, po dan. Kako sam je kupala i tepala joj “Draga moja dragana”, kasnije joj je to ime i ostalo. Dragana je bila ovca sa manirima dame. Voljela je da pije kafu, kiselu vodu, sok od breskve. Voljela je kolače, slavila je rođendane, išla je sa mnom gdje god sam ja išla, vodila sam je i u Dubrovnik, ali se urbano ponašala, prisjetila se Zlata.

Nakon sedam godina, sedam mjeseci i dva dana, Dragana je uginula, ali nam je Zlata u studio dovela Tinu, jagnje staro tek dva i po mjeseca, koja se tokom snimanja, u nekoliko navrata, obratila Laki.

Koja je tajna Zlatinog iscjeljujućeg zanata, ko joj je sve iz svijeta poznatih dolazio na “popravku” te kako izgleda njen život u životinjskom carstvu, saznajte u novoj epizodi podcasta Opet Laka, ovog petka u 20 sati na www.podcastoslobodjenje.ba.

Prethodnu epizodu podcasta Opet Laka u kojoj je gost bio Rambo Amadeus, pogledajte OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsGoogle PodcastDeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autoru

Elvir Laković Laka – bosanskohercegovački pjevač i kantautor, i već 20 godina rođeni Sarajlija. 2008. godine imao je evrovizijski “Pokušaj”, gdje je za Bosnu i Hercegovinu osvojio 10. mjesto. Kroz autentični muzički stil, koji bi se, u određenoj granici, mogao svrstati u alternativni pop-rock, Laka je prepoznatljiv i po specifičnom stilu odijevanja, ali i načinu života. Živi bez interneta i kablovske, važi za nekoga ko nema dlake na jeziku, a njegove izjave i šaljive doskočice koje niže, nerijetko postaju viralne i rado se citiraju.

Pogledajte još neke podcaste