Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Žene trebaju programirati treninge po fazama ciklusa – Zdraviji sa Amelom

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Jesu li žene zapostavljene i gleda li se fitnes i sport kroz oči muškarca? Izazov je definitivno pred ženama jer su drugačije, sama činjenica da žene imaju menstrualni ciklus, a muškarci ne, dovoljno govori o tome. Žene niko ne pita, ni trener, ni industrija, niti se rezultati prilagođavaju njihovim hormonskim promjenama.

Jeste li znali da muškarci funkcionišu cirkradijalnim ritmom od 24 sata, dok su žene bazirane na infradijalnom ritmu, tačnije mjesečevom?

Mjesečev ritam – mjesečnica, zvuči poznato? Mjesečnica i ženski hormoni diktiraju ritam, stoga žene nisu uvijek spremne za isti intenzitet, kako samog života, tako i kada su u pitanju treniranje ili vježbanje.

Zato nam u studio Oslobođenje podcasta dolazi Irma Pilav, magistrica sporta i tjelesnog odgoja, diplomirana pedagogica plesa i osnivačica MOVEba studija – prvog holističkog studija u regiji, kako bi nam objasnila na koji način žene trebaju da vježbaju u zavisnosti od toga u kojoj fazi menstrualnog ciklusa se nalaze jer, ako niste znali, ženin menstrualni ciklus se odvija u četiri faze.

U novoj epizodi podcasta Zdraviji sa Amelom Ivković O'Reilly saznajte koje aktivnosti su dobre za koju fazu ciklusa i na šta treba da se usredotočite, a od čega da okrenete glavu – ove subote u 19 sati na www.podcastoslobodjenje.ba.

Prethodnu epizodu podcasta Zdraviji sa Amelom Ivković O‘Reilly u kojoj je gošća bila Inga Krešić pogledajte OVDJE

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsYouTube AUDIODeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Amela Ivković O’Reilly diplomirana je nutricionistica, a trenutno pohađa magistarski studij na Middlesex univerzitetu u Londonu. Član je udruženja nutricionista Irske, udruženja nutricionista Velike Britanije i kraljevskog medicinskog udruženja Velike Britanije. Sarađuje sa stručnjacima na polju nutricionizma, herbalizma, osteopatije, refleksologije, akupunkture, kognitivne psihologije i sporta, a svoje znanje putem edukativnih postova, kao i kreativnih recepata, redovno dijeli sa blizu 30K pratitelja na društvenoj mreži Instagram.

Pogledajte još neke podcaste