Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Zbog čega tijelo zapravo žudi za „brzom hranom“? – (Ne)poznato o ljudskom tijelu

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

U prvoj epizodi novog podcasta Oslobođenja, (Ne)poznato o ljudskom tijelu, dotakli smo se širokog spektra tema, od toga kako funkcioniše naš metabolizam, kako naši organi međusobno komuniciraju, pa do toga kako se tijelo prilagođava različitim stresovima poput vježbanja ili kakve su njegove individualne potrebe kada je u pitanju ishrana.

Sve to će nam pojasniti Ratko Perić, doktor sportske fiziologije, stručnjak sa višegodišnjim iskustvom, autor mnogih knjiga i više od pedeset članaka na tri jezika, a svoje znanje i iskustvo svakodnevno primjenjuje definišući kreativna rješenja u segmentu ishrane (prije i poslije treninga), kao i u propisivanju individualiziranih planova i programa treninga sa različite klijente, uključujući i pacijente sa endokrinim i kardiovaskularnim poremećajima.

Govorili smo o optimalnom razvoju djece, o rekreativcima i profesionalcima, o zdravlju i vrhunskim sportskim rezultatima. Ukazali smo i na neke greške zbog kojih trening ili ishrana mogu biti faktori ugrožavanja ili narušavanja našeg zdravlja.

Sportska fiziologija je vezana za fizičku aktivnost, a ne samo za bavljenje sportom, to je interdisciplinarna grana koja kombinuje medicinu i sport. Perić kaže da ljudsko tijelo nije genetički dizajnirano da bude mirno – stvoreni smo da se krećemo.

– Ovo što smo doživjeli u ovo moderno doba da većina ljudi sjedi po osam do 10 sati, a onda budu psihički polomljeni zato što su sjedili pa onda sjede još. Mi nismo kreirani da budemo toliko mirni. Nije normalno da dolazimo u situaciju da su ljudi sa 30 godina fizički nesposobni za određene pokrete,a šta tek slijedi. To je posljedica brzog načina života, brze hrane. Prehrana više nije što je nekada bila. Svi negdje žurimo. Kada smo mi zamoreni organizam traži nešto da ga podigne i tu nastupa potreba za junk foodom (brzom hranom op.a.). Ta hrana je puna ugljikohidrata koji će jako brzo podići nivo šećera u krvi. Kada to pojedete vi se onda osjećate sretni i zadovoljni, a na duge staze to je problem, pojašnjava dr. Perić. 

Ukazaćemo i na neke greške zbog kojih mogu biti faktori ugrožavanja ili narušavanja našeg zdravlja.

Kako funkcioniše naš metabolizam, kako naši organi (npr. mozak, pluća, srce i mišići) međusobno komuniciraju, pa do toga kako se tijelo prilagođava različitim stresovima poput vježbanja ili kakve su individualne potrebe kada je u pitanju ishrana slušajte i gledajte ove nedjelje u 21 sat na www.podcastoslobodjenje.ba

O autoru

Prof. dr. Almir Maljević redovni je profesor Krivičnog prava na Univerzitetu u Sarajevu, čiji su radovi objavljivani na engleskom, njemačkom i japanskom jeziku. Istovremeno, međunarodni je edukator za Functional Movement Systems (USA) i Perform Better Europe (Njemačka) i certificirani metabolički ekspert (PNOE, USA), specijaliziran za optimizaciju tjelesnih funkcija, funkcionalnu snagu i kondicioniranje ljudskog tijela. Kao suosnivač PFHSC- a, trening centra poznatog kao “dom za zdravo kretanje”, posvećen je revolucioniranju treninga i rehabilitacije za aktivniji život bez boli i unapređenje zdravlja ljudi. Kao porodičan čovjek, posebno je zainteresovan za zdravlje i optimalan razvoj djece i mladih, kao i za stvaranje pretpostavki za ostvarivanje njihovih urođenih potencijala.

Pogledajte još neke podcaste