Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Zaimović u Direktno sa Vildanom: Vojina Mijatovića je trebalo ojačati u Banjoj Luci

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, preporučila je da naša zemlja dobije zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora za članstvo u Evropskoj uniji. I osim što je isposlovala apsolutni konsenzus medija u Bosni i Hercegovini i zaradila naslovnice i udarne termine u vijestima, priliku je iskoristila za preciznu detekciju domaćeg stanja. Ma kako to bolno zvučalo, ma koliko se njezine riječi naknadno pokušavaju amortizirati geopolitičkom slikom izazvanom agresijom Rusije na Ukrajinu, tužna je istina da su ovdašnje vlasti u zadnjih godinu učinile više za evropski put naše zemlje nego cijele prethodne decenije. A mi znamo s koliko muke i uz koliko protivljenja i peripetija je i to malo urađeno. I htjeli to priznati ili ne, znaju to i najveći kočničari napretka koji se nastoje skriti pod floskulama provođenja sile i tobožnjim zahtjevima za određivanje preciznog datuma. Istina je, datumom se najviše koristi Milorad Dodik, lider SNSD-a i predsjednik Republike Srpske, ambiciozan da svoje biračko tijelo zadrži na krilima vlastitog antizapadnog narativa i nespreman da prizna kako pregovori Bosne i Hercegovine sa Evropskom unijom znače i da je on okrenuo ćurak. U Federaciji je pak druga priča: pomaci na evropskom putu nesumnjiva su zasluga Trojke. Šta to znači za SDA?

S nama je u novoj epizodi podcasta Direktno sa Vildanom Selimbegović Mirsad Zaimović, dugogodišnji esdeaovac i jedan od rijetkih političara koji je i javno običavao reći da mu kampanja uoči izbora ne treba jer se uzda u rezultate vlastitog rada. Rođen je u Kaknju gdje se i školovao do Ekonomskog fakulteta koji je završio u Sarajevu. U rodnom gradu je izabran za općinskog vijećnika 1998. godine, a još 1995. je izabran za predsjednika Kantonalnog odbora Asocijacije mladih SDA. Na razmeđu stoljeća završio je političku akademiju koju je u Bosni i Hercegovini organizirala jedna njemačka fondacija i to kao jedan od najistaknutijih polaznika. Oženjen je, otac dvoje djece, član Glavnog odbora SDA, član stranačkog Predsjedništva i potpredsjednik stranke. Čak pet puta je izabran za federalnog poslanika, ali je političku dužnost obavljao najviše uz rad, jer je od 2004. gradio karijeru u BH Telecomu u kome je od 2015. bio i generalni direktor. Kada je 2019. izabran za predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije povukao se sa direktorske pozicije i profesionalizirao svoj parlamentarni status. Vrlodobar je poznavatelj prilika i neprilika u entitetskom Parlamentu i treba naglasiti da je bio jedini opozicionar koji je – kada se formirala aktualna parlamentarna većina – javno poželio uspješan rad kolegama ne dvojeći ni časa da je napredak Federacije odnosno Bosne i Hercegovine politički cilj i razlog svakog političkog angažmana.

Nada li se otvaranju pregovora naše zemlje sa Evropskom unijom? Osjeća li kao šamar to što je Von der Leyen kazala da je naša zemlja u zadnjih godinu učinila više na EU putu nego za prethodnu deceniju?

U čemu je problem pa Federacija BiH nikako da profunkcionira, hoće li glasati za najavljeni set fiskalnih zakona slušajte i gledajte večeras u 19 sati na www.podcastoslobodjenje.ba.

Prethodnu epizodu podcasta Direktno sa Vildanom gledajte OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsGoogle PodcastDeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Vildana Selimbegović je glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, lista koji ove godine obilježava 80. rođendan. Na čelu novine je gotovo 15 godina, a u našu kuću došla je nešto prije magazina Dani čija je glavna urednica postala u vrijeme kada su žene bile rijetka rijetkost na čelnim pozicijama u medijima. Bila je ratni izvještač, nagrađivana je za istraživačko novinarstvo, istrajava u pisanju kolumni, a sada je pred njom novi izazov: potraga za odgovorima na pitanja koja more naše društvo. Direktno, pa šta bude.

Pogledajte još neke podcaste