Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Vino nije samo alkoholno piće, nego filozofija i obiteljska priča – Nazdravite s nama

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Vinarstvo Prović je obiteljska vinarija iz Opuzena, srca delte Neretve. Vizionarski podvig sadnje chardonnaya u neretvanskom vinogorju te uspješna revitalizacija autohtone zlatarice, Branka Provića promiće u respektabilno i ozbiljno vinarstvo i vinogradarstvo. Terroir kojeg je oblikovala Neretva te tlo oduzeto od mora daje vinima vinarije Prović poseban pečat.

Nakon 2018. godine, njegova djeca Monika i Vjekoslav Prović preuzimaju vinariju što ne čudi jer su od djetinjstva involvirani u obiteljsku vinsku priču. Iako su oboje visoko obrazovani politolozi, s pravom se mogu nazvati enolozi po zanatu. Njihove bordoške kupaže i razni vinski eksperimenti u konačnici uvijek iznjedre jedinstvena i izvrsna vina.

Ove godine na festivalu Vina Dalmacije mogla se probati jedna nova zlatarica.

– Zlatarica je sorta koju je naš otac kupovao u jednoj maloj količini, kupažirao sa chardonnayom. To je on počeo ali smo ga 2015. Monika i ja uspjeli nagovoriti da napravimo jednu malu količinu zlatarice sortne, da je buteljiramo, i mi smo bili prezadovoljni sa tim vinom. Pokazalo se tačno ono što zlatarica ima što je dosta specifično i rijetko u Dalmaciji, a to je da zadrži fantastične kiseline i ima lijepu aromatiku, ne previše šećera, znači nije visok alkohol i dobijete jedno lepršavo, ljetnje lagano vino. Zatim smo napredovali sa tom zlataricom, tražili i kvalitetniji vinograd da dobijemo bolju sirovinu i igrali se malo sa kvasicma i došli smo do vrlo dobrih rezultata, kaže Vjekoslav.

Upoznajte Moniku i Vjekoslava Provića u 13. epizodi podcasta Nazdravite s nama na www.podcastoslobodjenje.ba.

Prethodnu epizodu podcasta “Nazdravite s nama” pogledajte OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsGoogle PodcastDeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autoru/autorici

Vedrana & Giuliano Dodig, još uvijek zaljubljeni bračni par iz Splita, u vinskim krugovima poznati po nadimku The Dodigs. Nakon pedesete, (a do tada su se, kako kažu, naradili i umorili, odškolovali dijete i sve posložili na svoje mjesto), okrenuli su se najpitkijem hobiju. Njihova vinska priča počela je spontano i sramežljivo, a danas malo koji vinski događaj može proći ispod njihovog radara. Kroz putovanja, posjete vinskim regijama, različite vinske škole i edukacije, ljubav za vinom razvijala se i rasla. Za Vedranu i Giuliana, vino i hrana više nisu samo hobi, već stil života koji rado dijele na njihovom blogu “Drinking Up With The Dodigs”.

Pogledajte još neke podcaste