Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Vesna Pusić: Patrijarh Porfirije je u Zagrebu bio rockstar – Direktno sa Vildanom

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Kuda ide Balkan, bila je tema Sarajevskog plenuma koji je okupio više od 50 učesnika iz naše zemlje, regiona i svijeta, a organizirali su ga Regionalna akademija za demokratski razvoj iz Novog Sada, Centar za građansko obrazovanje iz Podgorice domaćin susreta naš Fakultet političkih nauka. Dekan dr. Sead Turčalo – otvarajući ovo uistinu važno okupljanje – kazao je kako je cilj otvoriti debatu jer je Zapadni Balkan u nekoj vrsti negativne međuovisnosti, a zemlje regiona manje-više negativno utječu na Bosnu i Hercegovinu.

Gošća nove epizode podcasta Direktno sa Vildanom Selimbegović nije samo važna učesnica ovog skupa: Vesna Pusić je još 1993. imala snage naglas se suprotstaviti tadašnjoj politici hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana prema Bosni i Hercegovini, a zbog toga što se nije libila nazvati je agresijom ne godinama već decenijama je bila etiketirana kao izdajica.

Sa Stipom Mesićem došla je u još opkoljeno Sarajevo i ovako rekla: Moja je želja da odem u Mostar i kleknem na ruševine Starog mosta, da molim za oprost. I to je učinila. Redovna je sveučilišna profesorica u Zagrebu, sa uistinu impozantnim brojem pretežno američkih univerziteta na kojima je predavala, političarka je sa više saborskih mandata, publicistkinja koja je još davnih devedeseteih bila među osnivačima Erasmusa, projekta i časopisa za promicanje kulture demokracije, bivša je ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske i prva potpredsjednica Vlade u Hrvatskoj. Kad smo kod ženskog aktivizma, treba reći da je naša gošća jedna od sedam žena koje su krajem davnih sedamdesetih osnovale prvu feminističku grupu u bivšoj Jugoslaviji, Žene i društvo. 

Kuda ide Balkan? Je li Dodik kriterij srpstva? Kako vidi angažman Hrvatske na Balkanu? Odgovore na ova i brojna druga pitanja slušajte i gledajte večeras u 19 sati na www.podcastoslobodjenje.ba.

Prethodnu epizodu podcasta Direktno sa Vildanom gledajte OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsYouTube AUDIODeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Vildana Selimbegović je glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, lista koji ove godine obilježava 80. rođendan. Na čelu novine je gotovo 15 godina, a u našu kuću došla je nešto prije magazina Dani čija je glavna urednica postala u vrijeme kada su žene bile rijetka rijetkost na čelnim pozicijama u medijima. Bila je ratni izvještač, nagrađivana je za istraživačko novinarstvo, istrajava u pisanju kolumni, a sada je pred njom novi izazov: potraga za odgovorima na pitanja koja more naše društvo. Direktno, pa šta bude.

Pogledajte još neke podcaste