Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Upornim radom bh. vinska scena može stići i prestići region – Nazdravite s nama

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Tarik Sadović, mahalsko dijete iz Sarajeva i gost 15. epizode podcasta Nazdravite s nama, svoje druženje s vinom započinje veoma rano. Sramežljivo, uz pomoć i podršku tetke koja se sličnim poslom bavi u Italiji, kreće sa uvozom italijanskih vina.

Posljednjih godina svoj asortiman nadopunjuje domaćim vinarijama u želji promicanja i promovisanja bosanskohercegovačkih autohtonih sorti žilavke i blatine. Nakon petnaest godina upornog rada i zalaganja danas je direktor uspješne distribucije vina Only vip, dva wine shopa i prve vinske škole u BiH. Nositelj je prestižne titule ambasadora italijanskih vina, a odnedavno postaje i ekskluzivni uvoznik italijanskog giganta vinarije Antinori.

– Nema granica, vidjeli ste i naše učesnike sa škole vina kako kažu da je “okean znanja je pun i dubok onoliko koliko vi želite zaroniti”. To se odnosi na svaki segment pa tako i na vinski. Vina imaju tako lijepu historiju i tradiciju, vino se ogleda u svakoj kulturi, državi. To morate zavoljeti, raditi punom parom – nema odmora, ja nikada ne odmaram, ali mogu reći da ne radim. Radim posao koji volim i ta me ljubav vuče konstantno. Kada me pitaju “Tarik, pa kako stižeš, jesi li umoran”, jednostavno kažem da to volim, i dok god to volim i mogu, radiću to ovim tempom, kaže Tarik.

Njegovo dugogodišnje zalaganje i rad na podizanju vinske kulture u BiH vrijedno je hvale i priznanja.

Tarika Sadovića slušajte, gledajte i upoznajte na www.podcastoslobodjenje.ba 

Prethodnu epizodu podcasta Nazdravite s nama pogledajte OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsYouTube AUDIODeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autoru/autorici

Vedrana & Giuliano Dodig, još uvijek zaljubljeni bračni par iz Splita, u vinskim krugovima poznati po nadimku The Dodigs. Nakon pedesete, (a do tada su se, kako kažu, naradili i umorili, odškolovali dijete i sve posložili na svoje mjesto), okrenuli su se najpitkijem hobiju. Njihova vinska priča počela je spontano i sramežljivo, a danas malo koji vinski događaj može proći ispod njihovog radara. Kroz putovanja, posjete vinskim regijama, različite vinske škole i edukacije, ljubav za vinom razvijala se i rasla. Za Vedranu i Giuliana, vino i hrana više nisu samo hobi, već stil života koji rado dijele na njihovom blogu “Drinking Up With The Dodigs”.

Pogledajte još neke podcaste