Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Struja neće poskupiti za građane, Elektroprivreda je u minusu 90 miliona – Direktno sa Vildanom

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Bogata delegacija Bosne i Hercegovine u Bruxellesu je brojala 80 ljudi, pa ipak – uz protokolarne izljeve uzajamnog poštovanja, podsjećanja na svijetli put reformi i obavezivanja na njih – zapravo se i iza i ispred vrata čekao nastup samo jednog. Milorad Dodik izdati ne zna, briselskim je vrhovima svečano obećao još jednu priliku – njegovim će rukama zeleno svjetlo dobiti zakon o sudu i obustavit će intenzitet insistiranja na protjerivanju stranih sudija iz Ustavnog suda, a onda se – ni 24 sata kasnije – ukazao pred Sudom BiH sa svitom svojih dobro raspoređenih i uhljebljenih dužnosnika na državnom nivou koji su došli da podrže njegovo omalovažavanje svega što predstavlja institucije Bosne i Hercegovine.

Dok se čeka nova epizoda, svi oni kojima su euroatlantske integracije naše zemlje zadnja rupa na svirali koče šta se ukočiti može. Ako je Republika Srpska Dodikov talac, a jeste, Federacija sve više postaje talac SDA, Parlament je u blokadi skupa sa svojim radnim tijelima što se neminovno odražava i na rad federalne vlade.

S nama u novoj epizodi podcasta Direktno sa Vildanom Selimbegović Vojin Mijatović, dopremijer i ministar razvoja, poduzetništva i obrta. Rođeni Banjalučanin, s Fakultetom poslovnih studija iz Beograda, insistira da je građanin Bosne i Hercegovine a ne njezinih entiteta, ponosno ističe kako nije bio pripadnik ni Vojske RS-a ni Armije BiH ni HVO-a, govori ekavicu – kao i mnogi koji su živjeli u Srbiji, u Beogradu ili Sandžaku primjerice – a politikom se bavi iz inata. Jedan je od potpredsjednika SDP-a BiH, obavljao je niz dužnosti u javnom sektoru, bio angažiran na brojnim međunarodnim projektima, a svojim stavovima povremeno izazove potpuni cunami. Oženjen je, otac jednog djeteta i i dalje živi u Banjoj Luci u kojoj je dvije godine zaredom svečanom akademijom slavio Dan državnosti naše zemlje. Kada je ove godine stigla zabrana MUP-a RS-a, bio je domaćin liderima trojke na znakovitoj kafi s koje je poslana poruka da se od Bosne i Hercegovine neće odustati. 

Koji su naredni potezi Milorada Dodika i da li je on spreman i za rat? S Evropom koketira, ali zašto to evropski dužnosnici prihvataju? Je li vlast mogla bez njega?

Nedavno je imao zapažen nastup na društvenim mrežama: “Drugovi, jel’ toliko vlast pomela pamet? Drugovi Bosna i Hercegovina je od Jadrana do Save i od Drine do Une, jesmo li to zaboravili? Drugovi Nermin Nikšić vam je obezbijedio pozicije pa vas pjesma ponijela – gori od SDA i Bakira postajete?” Koga je Mijatović prozivao saznajte u ponedjeljak u 19 sati.

Prošlosedmičnu epizodu podcasta Direktno sa Vildanom gledajte OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsGoogle PodcastDeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Vildana Selimbegović je glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, lista koji ove godine obilježava 80. rođendan. Na čelu novine je gotovo 15 godina, a u našu kuću došla je nešto prije magazina Dani čija je glavna urednica postala u vrijeme kada su žene bile rijetka rijetkost na čelnim pozicijama u medijima. Bila je ratni izvještač, nagrađivana je za istraživačko novinarstvo, istrajava u pisanju kolumni, a sada je pred njom novi izazov: potraga za odgovorima na pitanja koja more naše društvo. Direktno, pa šta bude.

Pogledajte još neke podcaste