Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Slavo Kukić u Direktno sa Vildanom: Imamo stanje koje je gore nego ‘96.

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Još je ZAVNOBiH definirao našu zemlju, koja nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska nego i srpska, i muslimanska i hrvatska, slobodna i zbratimljena Bosna i Hercegovina, ravnopravna zajednica jednaka za sve koji u njoj žive. Dayton je praktično posudio definiciju, modificirajući Bosnu i Hercegovinu u državu konstitutivnih naroda Bošnjaka, Srba i Hrvata te ostalih građana, pri čemu su ostali najgore prošli: dobili su veliko slovo i nekoliko presuda pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu, a i Jakob Finci i Dervo Sejdić u svakom će času potvrditi da naprosto nisu došli na red za provedbu presuda. Pitanje je i kad će, mada treba naglasiti da je Bosna i Hercegovina zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji i svi se nadamo da ćemo dobiti zeleno svjetlo za otvaranje pregovora u kojima je usaglašavanje zakona sa evropskom pravnom stečevinom jedno od najvažnijih etapa. O tome ćemo posebno i češće govoriti, ali su nam u ovom podcastu Ostali važni zato što su među njima svi oni koji nisu Bošnjaci, Srbi ili Hrvati, pa i Bosanci koji su zadnjih godina tema ni krivi ni dužni.

Bosanaca – po popisu u našoj zemlji nema ni 50.000, odnosno 1,3 posto, svi Ostali su naime stali u 3,7 procenata stanovništva, ali ovdje zapravo nije riječ o njima: kao što su nacionalisti u ovoj zemlji prisvojili sve, prisvajaju i Bosance. Pod egidom bosanstva razvija se teza o Bosni i Hercegovini kao državi bosanske nacije, no ne razvijaju je Bosanci već bošnjački nacionalisti. Ovo je tema knjige Narod i nacija, gosta našeg podcasta Direktno sa Vildanom Slave Kukića.

Akademik Kukić angažirani je intelektualac prisutan u javnosti. Bio je sveučilišni profesor, autor je više od 160 znanstvenih radova, a knjiga koja je povod ovom druženju 36. je koju potpisuje. Akademik Kukić ne libi se svoje jasne stavove argumentirano braniti; njegovi su neistomišljenici protiv njega koristili i argumente bejzbol palice. Dokazani je Bosanac i Hercegovac, oštar kritičar političke scene u našoj zemlji zatrovane nacionalizmima. Batine je dobio zbog zgražavanja nad dočekom ratnog zločinca Darija Kordića u Busovači, obračunava se redovito sa “srpskim svetom”, a sada knjigom raskrinkava bošnjački nacionalizam.

Knjiga je promovirana na Akademiji nauka i umjetnosti prošlog ponedjeljka i iste večeri su počele prozivke. Čime je Kukić naljutio svoje kolege, koji su uzroci današnjeg jačanja nacionalizma i šta se dešava na Zapadnom Balkanu? Da li se ljudi sa razlogom plaše rata gledajte i slušajte u 19 sati.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsYouTube AUDIODeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Vildana Selimbegović je glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, lista koji ove godine obilježava 80. rođendan. Na čelu novine je gotovo 15 godina, a u našu kuću došla je nešto prije magazina Dani čija je glavna urednica postala u vrijeme kada su žene bile rijetka rijetkost na čelnim pozicijama u medijima. Bila je ratni izvještač, nagrađivana je za istraživačko novinarstvo, istrajava u pisanju kolumni, a sada je pred njom novi izazov: potraga za odgovorima na pitanja koja more naše društvo. Direktno, pa šta bude.

Pogledajte još neke podcaste