Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Šemsudin Mehmedović: Da je SDA država bila na broju jedan ja bi bio tamo – Direktno sa Vildanom

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

S novom godinom Bosna i Hercegovina je dobila i novu političku partiju: prva osnivačka skupština pokreta simboličkog imena Naprijed, održana je u Tešnju, što je bilo i logično s obzirom da je pokretač Šemsudin Mehmedović. Stranka promovira i zagovara nove političke i društvene koncepte čiji je cilj jedinstvena, demokratska i institucionalno snažna Bosna i Hercegovina, a danas je u Sarajevu predstavljena uz podsjećanje da platforma njezina utemeljitelja – Nova bosanska politika – podrazumijeva i savez bosanskih stranaka kojima je interes države na prvom mjestu.

Šemsudin Mehmedović je večeras s nama u novoj epizodi podcasta Direktno sa Vildanom Selimbegović. Bio je ovdje i kao mogući protukandidat za predsjedničku funkciju u Stranci demokratske akcije na njezinom Osmom kongresu. Znamo kako je to završilo, delegati SDA dobili su priliku samo da biraju Bakira Izetbegovića.

Mehmedović je, za one koji su zaboravili, prvoborac u redovima SDA, ratni policajac na visokim načelničkim, a onda i ministarskim pozicijama, inžinjer mašinstva, od Daytona u politici uz iznimno veliku terensku podršku: na posljednjim izborima osvojio je gotovo 35.000 glasova za Parlament Bosne i Hercegovine, ali u SDA je smatran disidentom i u konačnici – izguran, kako je to sam objasnio krajem prošle godine. 

Šta želi Naprijed, kuda povesti Bosnu i Hercegovinu? Koji su to aduti nove političke partije, s obzirom da je na posljednjim općim izborima u našoj zemlji učestvovalo 108 partija?

Ozbiljni analitičari nemaju dilema: Bošnjaci su danas taoci bračnog para Izetbegović – da li je to tačno, i šta misli Mehmedović o tome saznajte večeras u 19 sati na www.podcastoslobodjenje.ba.

Prethodnu epizodu podcasta Direktno sa Vildanom gledajte OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsGoogle PodcastDeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Vildana Selimbegović je glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, lista koji ove godine obilježava 80. rođendan. Na čelu novine je gotovo 15 godina, a u našu kuću došla je nešto prije magazina Dani čija je glavna urednica postala u vrijeme kada su žene bile rijetka rijetkost na čelnim pozicijama u medijima. Bila je ratni izvještač, nagrađivana je za istraživačko novinarstvo, istrajava u pisanju kolumni, a sada je pred njom novi izazov: potraga za odgovorima na pitanja koja more naše društvo. Direktno, pa šta bude.

Pogledajte još neke podcaste