Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Sattler: Za Dodika nema podrške iz EU – Direktno sa Vildanom

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, Mark Rutte i Andrej Plenković, premijeri Nizozemske i susjedne Hrvatske, u posjeti su Bosni i Hercegovini uoči martovske odluke o otvaranju pregovora naše zemlje za članstvo u Evropskoj uniji, što je bio i razlog sastanka koalicijskih partnera u domaćoj vlasti prošlog četvrtka na imanju Milorada Dodika u Bakincima, nadomak Laktaša. Iako su gotovo svi akteri suglasni da su jako blizu dogovora, lider SNSD-a je i na nepotpisani papir dodao svojevrsnu ucjenu: ukoliko reagira OHR, ništa od dogovorenog ne važi. A pričalo se o puno čemu, od izmjena Izbornog zakona, preko budžeta i raspodjele para, do već poznatog insistiranja na Apelacijskom odjelu Suda BiH u Banjoj Luci, jer je Dodiku Istočno Sarajevo daleko. Zvanični Bruxelles pak očekuje ispunjenje makar dijela od onih 14 prioriteta koje je Evropska komisija stavila pred domaće vlasti. Nešto se dešava: iz Vijeća ministara najavljen je Nacrt zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine, Zakon o sprečavanju pranja novca usvojen je u zastupničkom, ali još ne i u Domu naroda, sporazum s Frontexom je u finalnoj fazi.

Da li je to dovoljno?

S nama u novoj epizodi podcasta Direktno sa Vildanom Selimbegović je šef Delegacije Evropske unije i Specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, ambasador Johann Sattler. U našoj je zemlji od septembra 2019, a prošle godine mu je produžen mandat. Ambasador Sattler doktor je političkih nauka i magistar slavenskih jezika sa postdiplomskim studijem Diplomatske akademije u Beču. Bio je ambasador svoje rodne Austrije u Albaniji, a njegov fokus na zapadni Balkan u austrijskom Ministarstvu vanjskih poslova – u kome je angažiran od 1996. godine – preporučio ga je za dužnost šefa Odjela za Zapadni Balkan pri tamošnjoj Direkciji za istočnu i jugoistočnu Europu.

Pitanje svih pitanja posljednjih mjeseci jeste hoće li Bosna i Hercegovina 24. marta otvoriti pregovore sa Evropskom unijom?

Da li je uočio Dodikovu napomenu – ako visoki predstavnik Christian Schmidt intervenira sve pada u vodu? Ima li objašnjenje za Dodikove agresivne nasrtaje na visokog predstavnika Christiana Schmidta i američkog ambasadora Michaela Murphyja saznajte večeras u 19 sati na www.podcastoslobodjenje.ba.

Prethodnu epizodu podcasta Direktno sa Vildanom gledajte OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsYouTube AUDIODeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Vildana Selimbegović je glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, lista koji ove godine obilježava 80. rođendan. Na čelu novine je gotovo 15 godina, a u našu kuću došla je nešto prije magazina Dani čija je glavna urednica postala u vrijeme kada su žene bile rijetka rijetkost na čelnim pozicijama u medijima. Bila je ratni izvještač, nagrađivana je za istraživačko novinarstvo, istrajava u pisanju kolumni, a sada je pred njom novi izazov: potraga za odgovorima na pitanja koja more naše društvo. Direktno, pa šta bude.

Pogledajte još neke podcaste