Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Sadik Ahmetović: Treba pustiti Dodika da sam ratuje sa OHR-om i NATO-om – Direktno sa Vildanom

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Drugog maja pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija trebala bi se naći Rezolucija o Srebrenici. Njen cilj je proglasiti 11. juliMeđunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, o kome svjedoči više presuda Međunarodnog suda za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije i presuda Međunarodnog suda pravde, i na taj način odati počast žrtvama, ali i podsjetiti države na obavezu da učine sve kako bi se genocid spriječio i počinitelji kaznili. Najava Rezolucije u Beogradu je i Banjoj Luci – s vrhova vlasti – ispraćena serijom uvreda i žrtava i preživjelih Bošnjaka: za negiranjem genocida ne posežu više samo tabloidi pod komandom Aleksandra Vučića, već i sam srbijanski predsjednik koji je doputovao na mostarski sajam da bi ovdašnje novinare zasuo svojim interpretacijama haških presuda. Uvrede i jezik mržnje Milorada Dodika, predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, iz pristojnosti nećemo citirati. 

Stoga ovog ponedjeljka u podcastu Direktno sa Vildanom Selimbegović razgovaramo sa bivšim ministarom sigurnosti Bosne i Hercegovine, Sadikom Ahmetovićem. Sreberničanin, još 1990. izabrani je zastupnik Stranke demokratske akcije u Skupštini svoje opštine. Prvoborac Armije BiH  BiH, iz rata je izašao s činom natporučnika, a tokom poratne političke karijere biran je na brojne dužnosti, bio je i zastupnik SDA u Narodnoj skupštini Republike Srpske i u Parlamentu Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske. Bio je član najviših organa stranke, koju je 2017. Napustio, no uvijek je bio i ostao vezan za Srebrenicu. 

Zašto Milorad Dodik ovoliko divlja? Želi li novi rat? Šta radi Vučić?

Šta je rješenje za Srebrenicu, a šta za Bosnu i Hercegovinu i šta poslije 2. maja i glasanja o Rezoluciji, odgovore na ova pitanje pronađite u 19 sati na www.podcastoslobodjenje.ba.

Prethodnu epizodu podcasta Direktno sa Vildanom gledajte OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsGoogle PodcastDeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Vildana Selimbegović je glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, lista koji ove godine obilježava 80. rođendan. Na čelu novine je gotovo 15 godina, a u našu kuću došla je nešto prije magazina Dani čija je glavna urednica postala u vrijeme kada su žene bile rijetka rijetkost na čelnim pozicijama u medijima. Bila je ratni izvještač, nagrađivana je za istraživačko novinarstvo, istrajava u pisanju kolumni, a sada je pred njom novi izazov: potraga za odgovorima na pitanja koja more naše društvo. Direktno, pa šta bude.

Pogledajte još neke podcaste