Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Roditelji “ne vjeruju” u mentalno zdravlje svoje djece – SuperMama

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Ove sedmice SuperMama govori o zdravlju naših najmlađih. Sve mame znaju da je rast i razvoj najvažniji su pokazatelj po kojem se procjenjuje zdravlje djeteta, a prate se na periodičnim sistematskim pregledima. A sistematski pregledi djece u BiH pokazuju da su djeca nedovoljno fizički aktivna što dovodi do niza problema sa kičmom, a u kombinaciji sa nepravilnom ishranom i pretilosti. Brz način života, nepoštivanje redovnih obroka, školski plan i program koji nije prilagođen pravilnoj ishrani. Djeca gladna odlaze u školu, pa umjesto voćke ili užine, kupuju u pekari. Imaju problem sa ravnim stopalima, vidom, zubima, alergijama.

U današnje vrijeme kod djece u prvi plan iskaču problemi psihosocijalne prirode, smetnje ponašanja, neuspjeh u školi, neurotski poremećaji.

Kako roditelji da pomognu djeci i prepoznaju simptome, i kome da se obrate kada dijete ima problem reći će nam doc. dr. Daria Ler, phd molekularne biologije i direktorica ASA instituta za istraživanje razvoj i inovacije.

Adolescenti dosta informacija o mentalnom zdravlju nalaze na društvenim mrežama, Instagramu, TikToku, koje su prednosti i mane toga odgovorit će nam školska psihologinja Merima Pašalić.

Kada odvesti dijete doktoru, šta uključuje dobar sistematski pregled i ko je odgovoran za njih saznajte u nedjelju u 19 sati u podcastu SuperMama.

Ukoliko ste propustili prethodnu epizodu podcasta SuperMama u kojem smo govorili o ekranizmu, možete pogledati OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsYouTube AUDIODeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Govoreći oficijelnim jezikom, Lana Lekić je profesorica na Fakultetu zdravstvenih studija, kao i profesorica na Farmaceutskom fakultetu, gdje je praktikovala rad sa pacijentima posljednjih 20 godina. Lana Lekić je jedini certificirani instruktor masaže beba i djece u Bosni i Hercegovini. Govoreći jezikom ljudi, Lana je super čovjek, super žena i SuperMama, a da pri tom ne posjeduje nikakvu vanzemaljsku super moć, osim dobrih namjera i ogromne topline koju nosi u srcu, iz kojeg je iznjedrila jednog divnog dječaka, a putem usvajanja i hraniteljstva, širom otvorila za još dvoje djece. Na Instagramu ćete je pronaći pod nickname- om @mama_lana_, gdje joj svakodnevno povjerenje pruža preko 30K pratitelja.

Pogledajte još neke podcaste