Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Rambo Amadeus: Najpametnije bi nam bilo da degradiramo u majmune –  Opet Laka 038

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Crnogorski kompozitor, tekstopisac, gitarista i pevač, prepoznatljiv po originalnim nastupima i specifičnom smislu za humor koji, kroz svoje pjesme, već nekoliko decenija nesebično dijeli sa publikom. Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus, ovog petka stiže u podcast Opet Laka.

Dva umjetnika, u više od 90 podcast minuta, baciće, kako Rambo kaže, “inteligentnu šuplju”, pa će tako u razgovoru obuhvatiti meta i kvantnu fiziku, paralelne svjetove, govoriti o smislu života, umjetnosti, novoj muzici, poštenju, nekoliko puta će prasnuti u smijeh (a vi sa njima) i iznova nastavljati razgovor o svemu što vam može (i ne može) pasti na pamet.

Od priča o jazzu, rock ‘n rollu i popu, koji se i dalje drži, preko Halida, Ekrema Jevrića te Merlina, Aleksandre Prijović i njihovih arena, Laka je žaljivo došao do spoznaje da bi za sljedeći život odabrao da bude onaj koji puni arene, pa mu je Rambo jednostavno objasnio neke stvari.

– Čitao sam malo o toj kvantnoj fizici, Higgsov bozon itd. Postoje inverzni svjetovi, znaš. Ja i ti sigurno punimo neke inverzne arene negdje. Samo još fali da se napravi neki kanal, sifon, vodokotlić, zvjezdana kapija, tunel, da se probiju membrane između dva svijeta, pa da prelaze računi iz ovog svijeta na taj.

Rješavajući ovaj problem, nametnula se i priča o umjetnoj inteligenciji.

– Ja sam negdje u taksiju čuo, da ovo, kako su sada napravili ovu vještačku inteligenciju, da je možda to bio čitav zadatak ljudskog roda jer, otkad je nastao, čovjek mašta o nekom super-intelignetnom biću. Bog, svemogući, on je pametniji od nas i tako, a ovamo, evo je vještačka inteligencija koja će kroz nekoliko godina biti pametnija od nas. Šta Laka, šta Rambo? Ima ko misli.  Vještačkoj inteligenciji ne smeta radijacija, može da se reprodukuje, može da se lansira u svemir, da putuje 200 000 godina, da traži druge majmune od kojih će gledati mogu li biti ljudi. Možda je, time što je čovjek napravio vještačku inteligenciju, njegov kosmički zadatak završen. Možda bi nam najpametnije bilo da opet degradiramo u majmune, zaključio je Rambo.

Kada je došlo vrijeme za razlaz, upravo smo vještačku inteligenciju pitali za savjet, a šta smo od nje dobili, između ostalog, saznajte u novoj epizodi podcasta Opet Laka, ovog petka u 20 sati na www.podcastoslobodjenje.ba

Prethodnu epizodu podcasta Opet Laka u kojoj je gošća bila Džejla Ramović, pogledajte OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsGoogle PodcastDeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autoru

Elvir Laković Laka – bosanskohercegovački pjevač i kantautor, i već 20 godina rođeni Sarajlija. 2008. godine imao je evrovizijski “Pokušaj”, gdje je za Bosnu i Hercegovinu osvojio 10. mjesto. Kroz autentični muzički stil, koji bi se, u određenoj granici, mogao svrstati u alternativni pop-rock, Laka je prepoznatljiv i po specifičnom stilu odijevanja, ali i načinu života. Živi bez interneta i kablovske, važi za nekoga ko nema dlake na jeziku, a njegove izjave i šaljive doskočice koje niže, nerijetko postaju viralne i rado se citiraju.

Pogledajte još neke podcaste