Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Predsjednik VSTV-a: Bilo je i ima utjecaja politike na pravosuđe – Direktno sa Vildanom

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Početkom mjeseca, tačnije 5. februara, pred Sudom Bosne i Hercegovine počelo je suđenje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku. Prethodno je 27. januara Sud BiH odbio zahtjev odbrane za izuzeće čak sedam sudija. Da se lider SNSD-a poigrava s ovdašnjim pravosuđem, jasno je odavno, no proces protiv njega – optuženog još u septembru, prvo je četiri puta odgađan da bi onda bio razdvojen; optužnica je, naime, skupa s Dodikom teretila i vršitelja dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića koji zbog bolesti ne može doći u sudnicu, a u međuvremenu su Dodikovi branitelji tražili i premještanje procesa u Banju Luku. I sudija Mirsad Strika se povukao, s obzirom da uskoro ide u penziju.

Nakon svega, prvi svjedoci trebalo bi da se pojave u sudnici 6. marta. Dodik nije jedini visoki funkcioner naše zemlje o čijim postupcima odlučuje Sud: bivši federalni premijer Fadil Novalić ide u zatvor na četiri godine, s obzirom da mu je potvrđena presuda za zloupotrebu položaja zbog nabavke respiratora u vrijeme pandemije korona-virusa, a s njim osuđeni Fahrudin Solak, nekadašnji direktor Civilne zaštite, u zatvoru će provesti šest godina.

Sredinom decembra prošle godine Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine naložilo je pritvaranje bivšeg direktora državne Obavještajne agencije Mehmeda Osmanagića, u pritvoru je i predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Ranko Debevec. Javnost je podijeljena. Dok jedni smatraju da svjedočimo oživljavanju pravne države, drugi su uvjereni da su procesi dio političkih obračuna, a sam Dodik – čiji je dolazak pred sudski kompleks u Sarajevu redovito praćen funkcionerima i pristalicama njegove partije – ne ćuti se krivim već je on taj koji okrivljuje strance, mrske mu zapadne neprijatelje, koji ne shvataju da je njegova politika iznad zakona.

S nama je u novoj epizodi podcasta Direktno sa Vildanom Selimbegović predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i HercegovineHalil Lagumdžija. I njemu je važan početak ovog mjeseca: 10. februara, naime, bile su tri godine od njegova imenovanja na čelo krovne institucije bosanskohercegovačkog pravosuđa.

Rođen je u Rudom, pravo je diplomirao u Sarajevu postoolimpijske 1985. a prvo radno iskustvo sticao je u firmi Poliester, u Priboju, u susjednoj Srbiji. Rat je proveo u Goraždu, gdje je od marta 1994. do oktobra 1995. bio potpredsjednik, a onda i  predsjednik Izvršnog odbora okruga Goražde, da bi potom bio imenovan za sudiju Okružnog vojnog suda. U Goraždu je, po osnivanju Kantonalnog suda radio kao sudija, a dvije godine je bio i predsjednik ove pravosudne institucije. Za sudiju Suda Bosne i Hercegovine imenovan je 27. maja 2010. godine, a njegove kolege sudije izabrale su ga kasnije i za člana Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća. 

Kako vratiti dignitet pravosuđu, nakon ovakvih skandala? Šta se dešava u VSTV-u i da li je i sama struktura VSTV-a izvor problema gledajte i slušajte večeras u 19 sati na www.podcastoslobodjenje.ba.

Prethodnu epizodu podcasta Direktno sa Vildanom gledajte OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsGoogle PodcastDeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Vildana Selimbegović je glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, lista koji ove godine obilježava 80. rođendan. Na čelu novine je gotovo 15 godina, a u našu kuću došla je nešto prije magazina Dani čija je glavna urednica postala u vrijeme kada su žene bile rijetka rijetkost na čelnim pozicijama u medijima. Bila je ratni izvještač, nagrađivana je za istraživačko novinarstvo, istrajava u pisanju kolumni, a sada je pred njom novi izazov: potraga za odgovorima na pitanja koja more naše društvo. Direktno, pa šta bude.

Pogledajte još neke podcaste