Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Pejanović: Državni vrh BiH ne radi dovoljno na razvijanju odnosa sa Rusijom – Direktno sa Vildanom 

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Prošle sedmice je Milorad Dodik, lider SNSD-a i predsjednik Republike Srpske, imao 24. sastanak sa Vladimirom Putinom. Susreli su se u Kazanju, gdje je Dodik bio počasni gost na otvaranju prvih Putinovih Igara budućnosti, međunarodnog turnira kojim ruski predsjednik očito nastoji kompenzirati manjak sportskih takmičenja na kojima Rusi mogu sudjelovati upravo zbog njegovog istrajavanja u agresiji na Ukrajinu. Susjednu zemlju Rusija terorizira pune dvije godine, a nakon sastanka – na kome je Dodik dobio Orden Aleksandra Nevskog – objasnio nam je da njegov domaćin nije čovjek rata, već je bio primoran da brani svoje nacionalne i državne interese. I još da Putin savršeno dobro zna stanje u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj, pa neće prihvatiti otimanje imovine, što je bila nesumnjiva aluzija na istrajno neprihvatanje vodstva Republike Srpske da državna imovina bude tako i upisana, bez obzira hoće li je koristiti općine ili entiteti. Dodikove ambicije se znaju, ruska podrška je neupitna, pa je pitanje svih pitanja zapravo šta nas čeka u domaćim igrama budućnosti.

S nama u novoj epizodi podcasta Direktno sa Vildanom Selimbegović je akademik Mirko Pejanović, nekada redovni profesor sarajevskog Fakulteta političkih nauka, danas angažirani penzioner. Potpredsjednik Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine rođen je u Kladnju, studirao je, magistrirao i doktorirao u Sarajevu još 1988. Tokom rata bio je član državnog Predsjedništva i ni tada – kao uostalom i prije i poslije – nije odustao od svojih socijaldemokratskih uvjerenja. Bio je i predsjednik Srpskog građanskog vijeća, a njegovo znanje našeg političkog sistema, kako prijeratnog tako i postdejtonskog, rezultiralo je sa 17 autorskih knjiga i 12 u koautorstvu, te desetinama naučnih i stručnih radova. Mirko Pejanović – zapisano je – misli Bosnu i Hercegovinu i njezin euroatlantski put, a dokazano je da je i voli. 

Kako doživljava intenzivirano druženje Dodika s Putinom? Koliko nam je Rusija kočnica?

Šta se promijenilo u Rusiji? Kako vidi ulogu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i ko su naši prijatelji slušajte i gledajte večeras u 19 sati na www.podcastoslobodjenje.ba.

Prethodnu epizodu podcasta Direktno sa Vildanom gledajte OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsGoogle PodcastDeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Vildana Selimbegović je glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, lista koji ove godine obilježava 80. rođendan. Na čelu novine je gotovo 15 godina, a u našu kuću došla je nešto prije magazina Dani čija je glavna urednica postala u vrijeme kada su žene bile rijetka rijetkost na čelnim pozicijama u medijima. Bila je ratni izvještač, nagrađivana je za istraživačko novinarstvo, istrajava u pisanju kolumni, a sada je pred njom novi izazov: potraga za odgovorima na pitanja koja more naše društvo. Direktno, pa šta bude.

Pogledajte još neke podcaste