Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Otkud pištolj ubici Farisa Pendeka? – 750. 000 komada nelagalnog oružja je u BiH – Direktno sa Vildanom

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Faris Pendek, devetnaestogodišnji maturant Pete sarajevske gimnazije, žrtva je bezobzirnog nasilničkog ponašanja. Tako je njegovo ubistvo opisala kantonalna tužiteljica na ročištu na kome je tražila pritvor za osumnjičenog Adema Šumana i njegove pomagače, odranije poznate policiji. Važno je dodati: Farisa i njegove prijatelje nasilnik je napao na sarajevskoj raskrsnici iz samo njemu znanih razloga. Javnost je po ko zna koji put zatečena: nasilnici svako malo oduzimaju živote djeci na našim ulicama. Sjetimo se Denisa Mrnjavca, 16-godišnjaka stradalog u tramvaju, sjetimo se Have Dovadžije, pokošene na ulici kod RTV doma, Bugojanke Selme Agić i Edite Malkoč iz Bosanske Krupe, studentica smrtno stradalih zbog sulude vožnje kod Muzeja, pa onda i slučaja mladih doktorica – Bišćanke Azre Spahić i Sarajke Alme Suljić, ubijenih automobilom na Marin Dvoru. Sulude vožnje, naoružani trkači, objesni znanci policije provode teror: kako ih zaustaviti?

S nama u podcastu Direktno sa Vildanom Selimbegović je ministar policije Kantona Sarajevo Admir Katica. Ima diplomu Fakulteta kriminalističkih nauka i postidplomski studij završen na Pravnom fakultetu u Sarajevu, u Londonu je usavršavao odnose s javnošću, a policijska znanja u Austriji, na Univerzitetu u Louisiani, te u ovdašnjem federalnom MUP-u. Član je Naroda i pravde i na čelu Ministarstva od 2021. 

Javnost je zbunjena – po društvenim mrežama kružile su snimke i video-klipovi, a policija je govorila o tajnosti istrage? Možda je ovo utopija, ali zar ovakvi slučajevi ne zaslužuju hitan pres i potpuno informiranje javnosti?

Katica će nam reći i kako je moguće da je od 25-godišnje Sarajke – inicijala E.B. – policija oduzela škodu oktaviju nakon što je utvrđeno da za neplaćene saobraćajne kazne duguje 15.044 KM. 

Živimo u korumpiranom društvu i sa korumpiranim policajcima: kako se bore? Ima li kažnjenih? Ima li policija dovoljno ljudi i opreme saznajte večeras u 19 sati na www.podcastoslobodjenje.ba.

Prethodnu epizodu podcasta Direktno sa Vildanom gledajte OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsYouTube AUDIODeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Vildana Selimbegović je glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, lista koji ove godine obilježava 80. rođendan. Na čelu novine je gotovo 15 godina, a u našu kuću došla je nešto prije magazina Dani čija je glavna urednica postala u vrijeme kada su žene bile rijetka rijetkost na čelnim pozicijama u medijima. Bila je ratni izvještač, nagrađivana je za istraživačko novinarstvo, istrajava u pisanju kolumni, a sada je pred njom novi izazov: potraga za odgovorima na pitanja koja more naše društvo. Direktno, pa šta bude.

Pogledajte još neke podcaste