Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Oslobođena 021: Zašto našoj djeci uskraćujemo imunizaciju?

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Jedno je sigurno – vakcina protiv HPV-a jedina je opcija u liječenju i suzbijanju ovog virusa koji izaziva rak grlića materice.

Podaci iz Kantona Sarajevo s početka ove godine o odzivu na vakcinaciju protiv HPV virusa su poražavajući. Za mjesec dana, dok su vakcine bile namijenjene djevojčicama koje su šesti razred, samo njih 12 je pristupilo ovom procesu. Kada je dobna skupina proširena, taj broj se do kraja januara popeo na 319. 

Jedno je sigurno – vakcina protiv HPV-a jedina je opcija u liječenju i suzbijanju ovog virusa koji izaziva rak grlića materice.

Zbog čega kasnimo sa vakcinacijom? Zašto našoj djeci uskraćujemo imunizaciju? Da li razmišljamo svojom glavom? Kada će nam biti bolje? Koliko su česti slučajevi zaraze i koliko često to već postane rak grlića? Neophodno je doći do odgovora na ova pitanja i upravo to ćemo i učiniti u novom izdanju podcasta Oslobođena.

O virusu, o odgovornosti, o vakcini razgovarali smo sa magistricom farmacije Marijom Krivokućom, majkom tri djevojčice, i specijalisticom ginekologije dr. Aidom Zujović Ajanović u novoj epizodi Oslobođene.

Ovaj projekat je finansiran uz podršku Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije. Sadržaj ove emisije predstavlja mišljenje autora i ni u kom slučaju ne odražava stav Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije.

Prošlosedmičnu epizodu o ženskom prijateljstvu možete pogledati OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsGoogle PodcastDeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Brankica Raković – Lolina mama, feministkinja, urednica prvog online magazina u BiH “Lola magazin” i dobitnica nagrade za društveno najodgovorniju influensericu u BiH. Polovinu života, Brankica je provela radeći u medijima, sa medijima i za medije. Marketing, odnosi s javnošću, različite vrste predavanja, društvene mreže i kreiranje ličnih kanala komunikacije koje koristi u svrhu podizanja svijesti o važnim temama, doveli su je i do projekta „Oslobođena“. Jer upravo to i jeste cilj njenog cjelokupnog djelovanja – kroz pisanje, pričanje i sve druge dostupne načine, rukama i nogama, osloboditi put za žene i djevojčice koje će tim putem tek krenuti.

Pogledajte još neke podcaste