Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Nisam odmah zavoljela svoje novorođeno dijete: Oslobođena by Bosnalijek – Prvo zdravlje!

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Porodili ste se, u rukama držite novi život, ali nešto u vama nije kako treba.

I kako vrijeme odmiče, osjećaj ne prolazi. Okolina vam govori „ma hajde, trgni se“, „vidi te, imaš zdravo dijete, a ti ništa“, a od tih rečenica vama je još gore.

Ne pada vam na pamet da potražite pomoć, jer sramota je. Jer nezahvalni ste.

A šta ako vam je pomoć sa strane ipak neophodna?

U novoj “Oslobođenoj” o  tihom paklu koji se dešava mnogima. Samo rijetke žele o tome razgovarati.

Naša prva gošća je doktorica Hana Štimjanin Hodžić, specijalistica ginekologije i akušerstva, koju ste sigurno primijetili na društvenim mrežama, jer na poseban, autoratitavan, a opet vrlo nježan način govori o problemima ženskog reproduktivnog sistema.

Za nas je hrabrost – progovoriti. Podijeliti onaj dio sebe za koji nisi sigurna da će drugi prihvatiti, ali si sigurna da će ta priča doći do bar jedne osobe koja će zbog tebe reći „Nisam sama“. Svoju hrabrost u studio donosi I  Ilvana Bijedić, advokatica, koja je s nama podijelila priču o svojoj borbi sa postporođajnom depresijom koju je prošla čak dva puta!

Postporođajna depresija nije nešto što se podrazumijeva, ali jeste nešto što se dešava mnogima od nas. Kakva su očekivanja mladih majki, a šta ih stvarno dočeka? Suze, nemate dovoljno mlijeka, ne osjećate beskrajnu ljubav prema svojoj bebi…, sve je to normalno!

Nismo mi krive!

Samo nam niko nije rekao. Niko nas ne spremi na to da zbog djeteta možemo izgubiti razum.

Mirela Arnautović Tahirovićpsihijatrica, otkrit će nam moguće uzroke postporođajne depresije i kada se žene obavezno trebaju javiti za pomoć.

Šta je baby blues, a šta postporođajna depresija? Šta statistike govore, a kakvo je realno stanje?

Ako je neko i imao dvojbe šta je i kako izgleda postporođajna depresija i koje su njene posljedice, obavezno treba pogledati današnju emisiju Oslobođene.

Podcast Oslobođena  slušajte i gledajte ovog četvrtka u 20 sati na www.podcastoslobodjenje.ba.

Prošlosedmičnu epizodu Oslobođene pogledajte OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsGoogle PodcastDeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Brankica Raković – Lolina mama, feministkinja, urednica prvog online magazina u BiH “Lola magazin” i dobitnica nagrade za društveno najodgovorniju influensericu u BiH. Polovinu života, Brankica je provela radeći u medijima, sa medijima i za medije. Marketing, odnosi s javnošću, različite vrste predavanja, društvene mreže i kreiranje ličnih kanala komunikacije koje koristi u svrhu podizanja svijesti o važnim temama, doveli su je i do projekta „Oslobođena“. Jer upravo to i jeste cilj njenog cjelokupnog djelovanja – kroz pisanje, pričanje i sve druge dostupne načine, rukama i nogama, osloboditi put za žene i djevojčice koje će tim putem tek krenuti.

Pogledajte još neke podcaste