Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Nikšić u Direktno sa Vildanom: Trebali smo dići minimalnu platu na 1.100 KM, da bi u RS-u bila 1.150

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

U još jednoj epizodi podcasta Direktno sa Vildanom ćemo se pozabaviti temama koje život znače. Već dugo se govori o iznosima minimalne plate, rasterećenju privrede, podsticaju realnom sektoru da se konačno razmaše i napravi neophodne iskorake koji će omogućiti rast proizvodnje i plasmana, konkurentnost na tržištu i naravno bolji život svima nama. Inflacija u Bosni i Hercegovini već dva mjeseca zaredom raste, što za rezultat ima veće cijene. Podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da je inflacija u prvih devet mjeseci 2023. godine iznosila 7,6 posto, čemu su najviše doprinijele cijene hrane i pića rastom od 12,9 posto. U posljednjem smo kvartalu godine i grijanje je ozbiljna stavka kućnih budžeta. Kako preživjeti?

S nama je premijer Federacije Bosne i Hercegovine i lider SDP-a BiH Nermin Nikšić. Dugogodišnji SDP-ovac, po obrazovanju diplomirani pravnik, navija za Velež i sve postave reprezentacije Bosne i Hercegovine, federalni je premijer po drugi put.

Ono što malo ko zna jeste da je i sam bio sportista, igrao je rukomet, a potom i trenirao Rukometni klub Igman iz Konjica. Od samog početka rata bio je aktivni pripadnik Armije Bosne i Hercegovine, jedno vrijeme pomoćnik komandanta za pravne poslove Sedme brdske brigade, a onda je napredovao do moraliste Četvrtog korpusa ARBiH. Višemandatni agilni zastupnik u Parlamentu Federacije BiH, također je i dugogodišni generalni sekretar partije na čijem je čelu još – kako je najavljeno – nepunu godinu. 

Nikšić je najavio čitav set zakona i to do kraja godine, večeras otkrivamo o čemu je riječ i šta će taj zakon praktično značiti za poslodavce, a šta za radnike.

Hoćemo li i kada otvoriti pregovore sa Evropskom unijom ili barem potvrditi status kandidata? Gdje je Bosna i Hercegovina danas i čemu se možemo nadati, saznajte u 19 sati.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsYouTube AUDIODeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Vildana Selimbegović je glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, lista koji ove godine obilježava 80. rođendan. Na čelu novine je gotovo 15 godina, a u našu kuću došla je nešto prije magazina Dani čija je glavna urednica postala u vrijeme kada su žene bile rijetka rijetkost na čelnim pozicijama u medijima. Bila je ratni izvještač, nagrađivana je za istraživačko novinarstvo, istrajava u pisanju kolumni, a sada je pred njom novi izazov: potraga za odgovorima na pitanja koja more naše društvo. Direktno, pa šta bude.

Pogledajte još neke podcaste