Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Naida Kundurović: Otkaz, razvod i život ispočetka – Oslobođena

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Kako je vaše samopouzdanje ovih dana? Kako ga gradite? Kako na to utječe internet? Ispričaćemo vam priču o tome kako smo došli do tačke da djevojčicama od devet ili deset godina kupujemo kreme i serume, dok one prave svoje skin rutine, a mi govorimo „Vidjela je na internetu.“

A tu priču o samopouzdanju i internetu, ali i mnoge druge priče, sa Brankicom će pričati Naida Kundurović, geštalt psihoterapeutkinja pod supervizijom i osoba koja već dugo u svemu traži dublji smisao.

I moje samopuzdanje je bilo poljuljano komentarima na društvenim mrežama

Internet, posebno društvene mreže, često imaju značajan utjecaj na naše samopouzdanje, budući da možemo neprestano biti izloženi savršeno uređenim životima i slikama drugih ljudi. Poređenje sa životima na društvenim mrežama može dovesti do osjećaja nedostatnosti i nerealnih očekivanja.

– I ja sam prije nego što sam se upustila u svoj novi identitet i karijeru psihoterapeutkinje, bila nekoliko puta poljuljana. Osoba koja je imala više od deset godina karijere u medijima, osoba koja je radila na sebi i još uvijek radi, 2012. godine sam bila poljuljana sa nekakvim storijima i objavama, obzirom da sam nekad bila u nekim lošim danima, mjesecima. To su znali biti periodi koji su znali trajati. Kad bi neko nešto postavio, ja sam bila taj dan slabe osovine, bila sam poljuljana. Sad zamisli, ako sam ja kao zrela, samosvjesna ličnost uspijevala biti poljuljana komparacijom na Instargramu kako tek djevojčice od 10, 12,15, 17 godina, u najosjetljivijem životnom razdobolju, kada hormoni divljaju i kada one ne znaju ko su, kada tek otkrivaju svoju kožu, kako na njih to utječe, kaže Naida.

Moj najveći uspjeh je što sam ja sa Ayinim ocem uspjela ostati čovjek 

Jako rijetko imamo priliku slušati o razvodima iz ugla psihoterapije. Razvodom se bavimo na vrlo ružan način i bez poštovanja prema godinama koje su iza supružnika. Naida je nedavno sa svojim pratiteljima podijelila jedan vrlo intiman post o razvodu. Koliko ju je razvod promijenio? Naida ističe svoj razvod kao jedno od najvećih iskušenja, ali i kao priliku za lični rast i iscjeljenje. Njen primjer pokazuje koliko je važno raditi na sebi i pronaći svoje unutarnje snage i vrijednosti, čak i u najtežim trenucima.

– Do nedavno nisam istupala o toj zaista vrlo intimnoj tematici, i sad to radim na nekako suptilan način prosto zato što sam tokom skoro 2,5 godine razvoda pronalazila svoje alatke iscjeljenja. To je bio jako dubok proces. Kada objedinite, svarite Ii shvatite da ste oprostili i sebi i drugoj osobi. Na neki način da je tako trebalo biti, da ste izvukli najbolje lekcije, da je dijete tu maksimalno podržano, da ste vi ostali u dobrom odnosu, shvatite da je vrijeme da se na taj način priča o toj temi. Moj najveći uspjeh nije Aya’s touch, moj najveći uspjeh nisu moje diplome, ni moja novinarska karijera. Moj najveći uspjeh je što sam ja sa Ayinim ocem uspjela ostati čovjek, iskrena je Naida.

Snažna žena je ona koja kaže da ne želi biti snažna žena

U zadnje vrijeme se sve više piše o “snažnim ženama”, nabrajaju se karakteristike tih istih snažnih žena koje potom tražimo u sebi ne bi li se i same takvima nazvale. Ali šta je snažna žena, šta nam to nameće društvo i moramo li zaista biti snažne? Naida naglašava da je biti snažna žena ponekad i priznati da ne želimo biti ta snažna figura koju društvo nameće, već želimo biti svoje, sa svim svojim ranjivostima i snovima. Samopouzdanje se može graditi kroz proces samoprihvatanja i istraživanja vlastitih snaga, te odlučivanjem da živimo autentično i hrabro.

– Snažna žena je ta koja kaže da ne želi biti snažna žena. Ne želim da budem ​tretirana kao osoba koja sve može sama, kao osoba koja mrzi muškarce, kao osoba koja želi do kraja života da bude samohrana majka. Šta za mene znači biti snažna? Znači da koračam životom i izborima koje sam ja donijela iz onoga autentičnog dijela sebe. Koliko god okolina ne prihvatala i ne podržavala. Za mene jeste to snaga. Razvesti se, promijeniti karijeru, istetovirati se, skočiti iz aviona, biti psihoterapeut, smiksati to sve sa svojim frizurom ili sa nekom neposrednošću je po meni odraz snage, kaže Naida.

Podcast Oslobođena slušajte i gledajte ovog četvrtka u 20 sati na www.podcastoslobodjenje.ba.

Prošlosedmičnu epizodu Oslobođene pogledajte OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsGoogle PodcastDeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Brankica Raković – Lolina mama, feministkinja, urednica prvog online magazina u BiH “Lola magazin” i dobitnica nagrade za društveno najodgovorniju influensericu u BiH. Polovinu života, Brankica je provela radeći u medijima, sa medijima i za medije. Marketing, odnosi s javnošću, različite vrste predavanja, društvene mreže i kreiranje ličnih kanala komunikacije koje koristi u svrhu podizanja svijesti o važnim temama, doveli su je i do projekta „Oslobođena“. Jer upravo to i jeste cilj njenog cjelokupnog djelovanja – kroz pisanje, pričanje i sve druge dostupne načine, rukama i nogama, osloboditi put za žene i djevojčice koje će tim putem tek krenuti.

Pogledajte još neke podcaste