Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Murphy: Dodik odlascima u Rusiju sam sebe sramoti – Direktno sa Vildanom

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

I dalje traje groznica osvajanja zelenog svjetla za otvaranje pregovora naše zemlje za prijem u članstvo Evropske unije. Državna koalicija – uprkos sistemu povuci-potegni – napreduje, iako vlasnik SNSD-a Milorad Dodik ne odustaje od preskupe opcije sjedišta Apelacijskog odjela Suda Bosne i Hercegovine u Banjoj Luci i iako Dragan Čović tvrdoglavo insistira na izmjenama Izbornog zakona BiH koje bi tretirale i način izbora članova Predsjedništva države od kojih je lider HDZ-a zainteresiran isključivo za člana iz reda hrvatskog naroda.
Samo za pomne pratitelje naše političke stvarnosti nije bilo iznenađenje kada je proslava selameta iz Dodikovih Bakinaca aterirala uz pomoć američke Ambasade u našoj zemlji, odakle su dogovaratelji združeno poučeni da suštinske izmjene Izbornog zakona – a izbor članova državnog vrha to jeste – zahtijevaju i izmjenu Ustava Bosne i Hercegovine.

Predsjedniku HDZ-a BiH najmoćnija država na svijetu osporava i ambiciju stvaranja privatno-stranačke firme kojom on pak uslovljava projekat Južne interkonekcije, sve izokola prigovarajući Americi ekonomske interese u ambiciji da Bosna i Hercegovina prestane biti osuđena isključivo na ruske ventile. Sjedinjene Američke Države – za one koji vole zaboravljati – nisu samo odigrale ključnu ulogu u zaustavljanju rata u Bosni i Hercegovini, već su od Daytona do danas u našu zemlju uložile 2,3 milijardi dolara.

S nama je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Njegova ekselencija Michael Murphy. Profesionalni je diplomata prebogate karijere koja uključuje uistinu brojne zemlje – od Velike Britanije, u kojoj je svojevremeno i studirao historiju, preko Ukrajine, Moldavije, Bjelorusije, Bugarske, Nigerije, Kameruna, Bocvane… do Islanda, Litvanije, Danske, Finske, Švedske… Neposredno pred dolazak na čelnu poziciju ambasade u BiH, kada se kao zamjenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Euroaziju bavio sigurnosnim pitanjima, odnosima sa NATO savezom i OSCE-om, te njegovu direktorsku poziciju u Uredu za evropsku sigurnost i politička i vojna pitanja u Birou za Evropu i Euroaziju.

Hoće li Evropa otvoriti pregovore s Bosnom i Hercegovinom? Gdje je danas BiH na putu prema NATO-u i mnoga druga pitanja, samo u podcastu Direktno sa Vildanom, gledajte večeras u 19 sati na www.podcastoslobodjenje.ba.

Prethodnu epizodu podcasta Direktno sa Vildanom gledajte OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsYouTube AUDIODeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Vildana Selimbegović je glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, lista koji ove godine obilježava 80. rođendan. Na čelu novine je gotovo 15 godina, a u našu kuću došla je nešto prije magazina Dani čija je glavna urednica postala u vrijeme kada su žene bile rijetka rijetkost na čelnim pozicijama u medijima. Bila je ratni izvještač, nagrađivana je za istraživačko novinarstvo, istrajava u pisanju kolumni, a sada je pred njom novi izazov: potraga za odgovorima na pitanja koja more naše društvo. Direktno, pa šta bude.

Pogledajte još neke podcaste