Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Moj sin je izgubio život jer mi je sistem rekao da je važna žuta ili crvena boja – RazVEDRAvaNje

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Inkluzija u sistem obrazovanja, sa posebnim akcentom na djecu sa poteškoćama u razvoju, tema je novog izdanja podcasta RazVEDRAvaNje.

Sa prof. Vedranom Zubićem, razgovaraće Ines Kavalec, direktorica Udruženja „Dajte nam šansu”, žena koja je 2022. godine izgubila dvadesetogodišnjeg sina Denisa, koji je bio osoba sa poteškoćama u razvoju. Kroz Udruženje nastavila je misiju započetu za Denisova života, osiguravajući bolji život djeci poput njenog sina. Osim humanitarnim akcijama, bavi se ukazivanjem na nedostatke u sistemu, pronalaženju institucionalnih rješenja i buđenju svijesti društva o osobama sa poteškoćama u razvoju.

Koji su sve razlozi gošću RaVEDRAvaNja naveli da se bavi inkluzijom, odnosno uključivanjem u obrazovni sistem, šta moramo mijenjati u našem društvu i šta su prioriteti te šta znači floskula “Jednake mogućnosti za sve” u obrazovanju, neke su od tema novog RazVEDRAvaNja koji možete slušati i gledati ovog utorka u 20 sati na www.podcastoslobodjenje.ba.

Ukoliko ste propustili prethodnu epizodu RazVEDRAvaNja sa meteorologom Nedimom Sladićem pogledajte je OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsYouTube AUDIODeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autoru

Omiljeni „profa“ u BiH, Vedran Zubić, cijeli radni vijek proveo je u obrazovanju i za obrazovanje, a već 23 godine radi u Gimnaziji Dobrinja. Širim narodnim masama postao je poznat po „Domaćoj zadaći“ gdje je u periodu pandemije snimio preko 200 lekcija iz geografije. Od inovacija u obrazovanju se ističe njegov ZEZ (zabava, edukacija, znanost), gdje u obliku monodrame, na malo drugačiji način „drži“ predavanja, zatim kviz „Sveznalica“ koji već nekoliko godina pravi za osnovce u Sarajevu te Youtube kanal „Vedra geografija“ zbog kojeg je prije nekoliko godina dobio nagradu za najinovativnijeg profesora u BiH, što je samo jedna u nizu Vedranovih priznanja. Osim rada u učionici, poznat je po brojnim medijskim gostovanjima u kojima objašnjava prirodne i društvene pojave te širi svijest o značaju znanosti.

Pogledajte još neke podcaste