Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Mersiha Beširović u Direktno sa Vildanom: Da li je minimalna plata kao sadaka?

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Trudbenici naše zemlje dostojno su proslavili Prvi maj, pisalo je Oslobođenje davne 1950. godine izvještavajući kako su desetine hiljada Sarajlija žurile kako bi zauzeli mjesto duž Obale i ispratili  povorke radnika. Bilo je svečano, grad je bio okićen, a dan je počeo budnicom i nastavio se pjesmom. Danas su vremena drugačija, sudeći po gradskim ulicama Sarajlije su odmor potražile izvan grada, a fotoreporteri danas bilježe okupljanja na izletištima širom zemlje. Trudbenici su se ipak organizirali: Sindikat radnika trgovine Bosne i Hercegovine pozvao je na Prvomajski protestni uranak pod geslom – Kada smo mi na redu? Od Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine šetalo se do zgrade Parlamenta Federacije BiH i zastupnicima su trgovci i ugostitelji ostavili svoje poruke i zahtjeve. Traže hitno usvajanje Izmjena Zakona o unutrašnjoj trgovini Federacije koji bi regulirao slobodne nedjelje i slobodne dane u vrijeme praznika, koji nije dobio podršku zastupnika u prošlom mandatnom periodu. Hoće li u ovom?

U novoj epizodi podcasta Direktno sa Vildanom je najveći krivac i najuporniji borac za usvajanje ovih izmjena: Mersiha Beširović je predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH od 2009, a još 2000. je postala predsjednica Sekcije žena, inače najprisutnijih u ovim djelatnostima. STBiH ima stranu pomoć i odmah je sumnjiv, što bi rekli naši političari, a zapravo funkcionira kao nevladina udruga koju finansijski podržava Sindikat trgovine Norveške. Mersiha je, naime, prošla čitav niz obuka i treninga u ovoj zemlji i u Danskoj, kako bi se naoružala za sindikalnu bitku, a osim sindikalnih projekata vodila je i inicirala projekte sa školama jer je aktivna i u drugim nevladinim udrugama. Punih sedam godina – 2001 do 2008. bila je i članica Glavnog odbora Međunarodne sindikalne federacije FIET, kao njihov najmlađi član i jedini izvan zemalja Evropske unije. Važna napomena: STBiH je jedini sindikat u Bosni i Hercegovini koji ne slijedi političku podjelu zemlje. Podijeljeni su u 5 isključivo geografskih regija od kojih svaka pokriva dio Federacije i dio Republike Srpske: u svom Upravnom odboru imaju predstavnike svih regija, ljude koje žive i rade u oba bosanskohercegovačka entiteta i imaju vrlo aktivnu grupu mladih ljudi na što je predsjednica posebno ponosna.

Podcast Direktno sa Vildanom Selimbegović gledajte i slušajte ponedjeljkom u 21 sati.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsGoogle PodcastDeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Vildana Selimbegović je glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, lista koji ove godine obilježava 80. rođendan. Na čelu novine je gotovo 15 godina, a u našu kuću došla je nešto prije magazina Dani čija je glavna urednica postala u vrijeme kada su žene bile rijetka rijetkost na čelnim pozicijama u medijima. Bila je ratni izvještač, nagrađivana je za istraživačko novinarstvo, istrajava u pisanju kolumni, a sada je pred njom novi izazov: potraga za odgovorima na pitanja koja more naše društvo. Direktno, pa šta bude.

Pogledajte još neke podcaste