Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Lakić odgovorio Čoviću: Ima Hrvata u BH-Gasu i to na rukovodećim pozicijama – Direktno sa Vildanom

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Slučaj je star skoro tri godine. Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, naime, 2021. je usvojio okvirni zakon potreban za izgradnju i finansiranje projekta Južna interkonekcija, uz aktivan angažman međunarodnih konsultanata i široku podršku domaćih političkih partija. Bilo je to vrijeme dogovorene, ali u praksi nikad dovršene koalicije SDA HDZ-a, no HDZBiH je podržao zakon da bi ga lider partije Dragan Čović zaustavio u Domu naroda, čitavim nizom amandmana čija je suština novi operator prijenosnog sustava, jer tobože ne želi raditi preko BH-Gasa zbog manjka Hrvata u ovoj državnoj kompaniji. Da nije do Hrvata već do para, shvatilo se nakon formiranja nove federalne koalicije, kada je lider Naroda i pravde Elmedin Konaković, aktualni ministar spoljnih poslova, javno ponudio Čoviću da imenuje direktora BH-Gasa. Čović je tvrdoglavo ostao pri insistiranju na novoj firmi, ekonomski neodrživoj pored živa BH-Gasa, pa više nikom nije trebalo posebno objašnjavati da je cilj osobna politička korist i nove stranačke finansijske jasle. Da je car go prvi nam je u autorskom tekstu objavljenom još prošlog juna ukazao američki ambasador u našoj zemlji Michael Murphy, napominjući da bi uspostava još jednog operatera povećala troškove potrošačima i dalje podijelila tržište gasom i pritom upozoravajući da Čović svojim stavovima prijeti da uništi cijeli projekat. Slično upozorenje ponovio je nedavno državni američki sekretar Anthony Blinken, insistirajući u svome pismu ministrima spoljnih poslova naše zemlje i Hrvatske da je neophodno zaustaviti Čovićeve opstrukcije, a njegov pomoćnik za Evropu i Evroaziju James O'Brien, prilikom nedavnog boravka u našoj zemlji, još konkretnije prozvao Čovića zbog ovog slučaja svrstavajući ga u domen korupcije. Šta dalje?

S nama u novoj epizodi podcasta Direktno sa Vildanom Selimbegović je ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi Federacije Vedran Lakić. Ovaj Tuzlak se i školovao u svome rodnom gradu, u kome je završio Ekonomski fakultet i magistrirao. Iako ne odustaje od nauke i usavršava i dalje svoje znanje iz menadžmenta, angažiran je na matičnom fakultetu kao stručnjak iz prakse, a karijeru je razvijao u Zavodu zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, na općinskom upravljanju saobraćajem, u Gradskoj upravi Tuzle, kao šef Službe za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti, a potom i savjetnik gradonačelnika. Imao je i zapaženu sportsku karijeru, a što se političke tiče jednostavno je crveni Tuzlak. 2021. i 2022. bio je ministar finansija u Vladi Tuzlanskog kantona, potom je u uredu gradonačelnika Tuzle radio na pripremi i realizaciji projekata sa Evropskom unijom i međunarodnim organizacijama, da bi krajem aprila prošle godine bio imenovan za ministra energije, rudarstva i industrije u federalnoj Vladi. 

Šta dalje: hoće li Čović zaista srušiti projekat Južne interkonekcije? Kakav je značaj ovog projekta za Bosnu i Hercegovinu?

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić je ustvrdio kako u BH-Gasu nema niti jednog zaposlenog Hrvata. Da li je to tačno saznajte večeras u 19 sati na www.podcastoslobodjenje.ba.

Prethodnu epizodu podcasta Direktno sa Vildanom gledajte OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsYouTube AUDIODeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Vildana Selimbegović je glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, lista koji ove godine obilježava 80. rođendan. Na čelu novine je gotovo 15 godina, a u našu kuću došla je nešto prije magazina Dani čija je glavna urednica postala u vrijeme kada su žene bile rijetka rijetkost na čelnim pozicijama u medijima. Bila je ratni izvještač, nagrađivana je za istraživačko novinarstvo, istrajava u pisanju kolumni, a sada je pred njom novi izazov: potraga za odgovorima na pitanja koja more naše društvo. Direktno, pa šta bude.

Pogledajte još neke podcaste