Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Konaković: U carstvu laži istina je izdaja, ja sam ponosni izdajnik laži – Direktno sa Vildanom

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Ulazimo u finiš: prvog dana proljeća znat ćemo hoće li naša zemlja dobiti zeleno svjetlo Evropske komisije za otvaranje pregovora za članstvo u Evropskoj uniji. Prošle sedmice, obraćajući se video-linkom investicionom samitu EBRD-a za Zapadni Balkan, koji je održan u Londonu, predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto rekla je da nas dijeli samo korak. No, sastanak lidera TrojkeHDZ-a i SNSD-a, održan u Mostaru završen je fijaskom koji prijeti da taj korak produži na sedam milja. Dvije sporne stvari zapravo su nametnute kao takve: riječ je o izmjenama Izbornog zakona i državnom Zakonu o sudu. Lider HDZ-a Dragan Čović i dalje je optimista, mada jako dobro zna da njegovi zahtjevi, čak i da Trojka pristane na njih, podliježu izmjenama državnog Ustava za koje je neophodna dvotrećinska većina u Parlamentu koje nema, kao što uostalom Milorad Dodik savršeno zna koliko je nepraktično, skupo i problematično njegovo insistiranje da sjedište Apelacijskog odjela Suda BiH bude u Banjoj Luci, umjesto u Istočnom Sarajevu. Maske su očito popadale, no kako dalje?

S nama u novoj epizodi podcasta Direktno sa Vildanom Selimbegović je ministar vanjskih poslova naše zemlje Elmedin Dino Konaković, lider Naroda i pravde. Kada je, u proljeće prošle godine, gostovao u našem podcastu, Federacija još nije imala ni Vladu, ali smo zato svi imali ogromna očekivanja od Trojke, koja je – čini se – najveći dio svoje energije usmjerila upravo na otvaranje pregovora sa Evropskom unijom. Možda i zato što je tim ključnim iskorakom željela dokazati da se može, kada se hoće. I Trojka je – sa svoje strane – učinila nemoguće, istrajno trpi baražnu vatru sa svih strana: Dodikove uvrede, Čovićeve ucjene, Izetbegovićeve optužbe, građansku nestrpljivost.

Hoćemo li dobiti zeleno svjetlo za otvaranje pregovora? Hoće li naši evropski partneri konačno identificirati krivce za zastoj cijele zemlje ili će i dalje s briselskih visina tražiti da se dogovorite, čak i ako dogovor znači pristanak na Dodikove i Čovićeve ucjene?

Kako komentariše Dodikove veze s Rusijom i razumije li Bruxelles šta to znači? Vjeruje li Vi Plenkoviću i kako je biti izdajnik, slušajte i gledajte večeras u 19 sati na www.podcastoslobodjenje.ba.

Prethodnu epizodu podcasta Direktno sa Vildanom gledajte OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsYouTube AUDIODeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Vildana Selimbegović je glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, lista koji ove godine obilježava 80. rođendan. Na čelu novine je gotovo 15 godina, a u našu kuću došla je nešto prije magazina Dani čija je glavna urednica postala u vrijeme kada su žene bile rijetka rijetkost na čelnim pozicijama u medijima. Bila je ratni izvještač, nagrađivana je za istraživačko novinarstvo, istrajava u pisanju kolumni, a sada je pred njom novi izazov: potraga za odgovorima na pitanja koja more naše društvo. Direktno, pa šta bude.

Pogledajte još neke podcaste