Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Ko je kriv što su nam djeca sve deblja? – Oslobođena by Bosnalijek-prvo zdravlje!

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Da li i u vašoj porodici zdravim djetetom zove ono buckasto, s krofnastim obrazima? 

Prema svjetskim istraživanjima očekuje se da će 208 miliona dječaka i 175 miliona djevojčica do 2035. godine biti pretilo.

Kod nas se, nažalost, ta istraživanja ne rade redovno pa raspolažemo podacima starim i 5-6 godina koji kažu da je svako TREĆE dijete u BiH pretilo.

U Bosni i Hercegovini školskih kantina i toplih obroka nema, sistemskog bavljenja ovim problemom, osim povremenih naučnih skupova – nema. Pa šta onda mi možemo uraditi?

Krivaca je mnogo, ali za početak, ostavimo genetske predispozicije, pubertet i biologiju po strani i zapitajmo se čime hranimo svoju djecu? Kao roditelji određujemo prehrambene navike naše djece, pa su poremećaji prehrane i problemi s izgledom tijela ponajviše naša krivica. Današnja djeca nisu samo deblja, ona su poprilično nesretnija, osamljenija i nezainteresiranija za svijet oko sebe. Je li problem u odgoju? Napretku tehnologije? Užurbanom načinu života koji nam ostavlja premalo vremena za odgoj? Poremećenim vrijednostima koje se nameću u društvu? Koliko zapravo znamo o tome šta djeci pomaže da jedu i rastu na zdrav način? Teško je pronaći samo jednog krivca, ali I brzo rješenje za ovo alarmantno stanje.

O zdravim prehrambenim navikama govorit će nam Tarik Zolotić, magistar nutricionizma, specijalistica za dječije bolesti, primarijus doktorica Amra Junuzović Kaljić, i Maja Vujičić, klinički psiholog i TA psihoterapeut.

Ovaj projekat je finansiran uz podršku Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije. Sadržaj ove emisije predstavlja mišljenje autora i ni u kom slučaju ne odražava stav Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije.

Podcast Oslobođena by Bosnalijek-prvo zdravlje! slušajte i gledajte ovog četvrtka u 20 sati.

Prošlosedmičnu epizodu u kojoj je gošća bila Mahira Hajdarpašić pogledajte OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsGoogle PodcastDeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Brankica Raković – Lolina mama, feministkinja, urednica prvog online magazina u BiH “Lola magazin” i dobitnica nagrade za društveno najodgovorniju influensericu u BiH. Polovinu života, Brankica je provela radeći u medijima, sa medijima i za medije. Marketing, odnosi s javnošću, različite vrste predavanja, društvene mreže i kreiranje ličnih kanala komunikacije koje koristi u svrhu podizanja svijesti o važnim temama, doveli su je i do projekta „Oslobođena“. Jer upravo to i jeste cilj njenog cjelokupnog djelovanja – kroz pisanje, pričanje i sve druge dostupne načine, rukama i nogama, osloboditi put za žene i djevojčice koje će tim putem tek krenuti.

Pogledajte još neke podcaste