Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Kada ste predugo na vlasti izgubite osjećaj za realnost – Direktno sa Vildanom 

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Danas katolici slave rođenje Isusa Krista. Kako je u našoj Bosni i Hercegovini oduvijek i običaj, mi i praznike provodimo družeći se i uvažavajući se, pa čak i onda kada virimo u komšiluk. Pričat ćemo upravo o tome, u novoj epizodi Direktno sa Vildanom Selimbegović, jer za razliku od naših uobičajenih žalbi kako se ovdje susjedi miješaju u izbore, svjedočimo kopernikanskom obratu: Beograđani su bijesni jer – kako kažu – ne žele da im ljudi iz Rogatice, Foče ili Banje Luke određuju sudbinu grada u kome živi blizu trećine stanovnika Srbije i čiji je budžet gotovo dva puta veći od budžeta Vojvodine.

Pobjednik srbijanskih izbora je – nimalo neočekivano – lista koja nosi ime tamošnjeg predsjednika Aleksandra Vučića, ali buni se srbijanska opozicija koja je vjerovala u drugačiji ishod u Beogradu, a međunarodni promatrači su registrirali čitav niz nepravilnosti. O Srbiji i politici s ove i one strane Drine razgovarat ćemo sa možda i najvećim znalcem: Mladenom Ivanićem, počasnim predsjednikom PDP-a.

Rođen je u Sanskom Mostu i može se reći da je skoro sve obavio prije rata – u Banjoj Luci završio Ekonomski fakultet, u Beogradu magistrirao i doktorirao, usavršavao se i na posdoktorskim studijama u Manheimu, a i počeo se baviti politikom: bio je član Predsjedništva Socijalističke republike Bosne i Hercegovine do njezinih prvih demokratskih izbora. Nakon Daytona pohađao je još jedan postdoktorski studij, u Glasgowu, u Velikoj Britaniji, ima zapaženu univerzitetsku karijeru, a pred sami kraj prošlog stoljeća ozbiljno je zakoračio u politiku i uskoro osnovao Partiju demokratskog progresa. Bio je i predsjednik Vlade Republike Srpske, i ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine, i član Kolegija Doma naroda Parlamenta BiH i konačno član Predsjedništva Bosne i Hercegovine. I ostat će upamćen kao prvi partijski lider na ovim prostorima koji je sam insistirao na smjeni generacija i mladima u politici: od kraja novembra 2015. PDP ima novog lidera, Branislava Borenovića. 

Jesu li Srbi iz RS-a odlučili izbore u Beogradu? Hoće li Aleksandar Vučić imati snage da prizna Kosovo koje je praktično neovisno? Da li je Milorad Dodik i Vučiću balast? 

Bosna i Hercegovina je – doima se – talac Dodikov, a dokle će tako biti saznajte večeras u 19 sati.

Prošlosedmičnu epizodu podcasta Direktno sa Vildanom gledajte OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsGoogle PodcastDeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Vildana Selimbegović je glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, lista koji ove godine obilježava 80. rođendan. Na čelu novine je gotovo 15 godina, a u našu kuću došla je nešto prije magazina Dani čija je glavna urednica postala u vrijeme kada su žene bile rijetka rijetkost na čelnim pozicijama u medijima. Bila je ratni izvještač, nagrađivana je za istraživačko novinarstvo, istrajava u pisanju kolumni, a sada je pred njom novi izazov: potraga za odgovorima na pitanja koja more naše društvo. Direktno, pa šta bude.

Pogledajte još neke podcaste