Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Kad su nas pitali kako smo napravili bob stazu, kažem oklagijom – O prostoru sa Zecom i Vukom

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Gost Amira Vuka Zeca bio je njegov dugogodišnji saradnik i prijatelj arhitekta Mirsad Hadžirović.

Iako je Hadžirovićeva ljubav arhitektura, saznali smo da ipak malo više voli automobile. Kaže da italijanski automobili imaju lice, dušu i srce, a, inače, ko vozi automobil iz Italije i zimi hoda u sandalama jer curi na sve strane. Francuzi su imali devizu „radimo automobile na način da ljudi prežive, a vozilo ne mora“, a Nijemci…

Razgovor je počeo sa automobilima, ali vrlo brzo su se vratili na temu prostora, tačnije arhitekture. Krenula je priča o gradnji bob staze za Olimpijske igre u Sarajevu 1984. Potom o godinama koje je proveo kao nastavnik konstrukcija na Arhitektonskom fakultetu, o iskustvu koje je stekao radeći u Njemačkoj i u Velikoj Britaniji te nam ispričao u kakvoj bi kući želio živjeti i šta je njemu arhitektura.

Ovaj dvojac, u podcastu O prostoru sa Zecom i Vukom, nam je otkrio i šta znači penzionisati se – raditi više nego prije.

Ima li Sarajevo gradsku kafanu i gdje se može popiti dobra kafa saznajte u nedjelju u 21 sat na www.podcastoslobodjenje.ba.

Prošlu epizodu podcasta O prostoru sa Zecom i Vukom možete pogledati OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsGoogle PodcastDeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autoru

Amir Vuk Zec – strastveni majstor arhitekture čiji stvaralački duh preobražava horizonte Bosne i Hercegovine i šireg regiona. Svoj život posvećuje arhitekturi, smatrajući je ne samo pozivom, već dušom svog bića. On je arhitekta koji ne slijedi konvencionalne staze, već sa dubokom strašću istražuje svaki prostor kao tajanstvenu priču za ljudsku dušu. Amirova neumoljiva dosljednost prema svojoj struci su neosporni. Njegova karijera nije rezultat slučajnosti, već plod predanosti. On ne stvara samo zgrade, već oživljava priče koje pulsiraju životom. Amir Vuk Zec ne samo da oblikuje prostor, već i vrijeme samo po sebi.

Pogledajte još neke podcaste