Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Jovan – veliki heroj današnjice! – Oslobođena by Bosnalijek – Prvo zdravlje!

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Oko nas žive neka divna djeca i njihovi divni roditelji. Jedna od takvih porodica je i porodica Petrović i njihov dječak Jovan. Iako od rođenja pati od teške i rijetke neizlječive bolesti, svojom životnom pričom, osmjehom i šarmom osvojiće i vas baš kao što je i nas. 

Na nedavno održanoj svečanosti u Banjoj Luci povodom Svjetskog dana rijetkih bolesti, Jovan je na noge digao kompletnu publiku Banskog dvora. Ako odvojite pedesetak minuta svog vremena da pogledati ovosedmičnu Oslobođenu, shvatiti ćete i zašto. 

Jovan je do sada prošao 15 operacija, pred njim je još šest. Oporavak poslije svake od njih je dug i težak, ali za ovog dječaka kao da ne postoji nijedna prepreka da stane na svoje noge, ide u školu i druži se sa svojim vršnjacima. U Oslobođenoj će pričati o svom odnosu sa drugarima iz škole, i koji drug je ipak poseban. Lego kockice se u njegova opsesija, a poslije osnovne škole želi upisati informatiku.

Njegovo djetinjstvo je bilo prepuno sretnih i lijepih trenutaka, ističe. Sa svojim pozitivnim stavom i toplinom koja zrači iz ovog malog bića, ali opet velikog čovjeka, vjerujemo da će uspjeti u svemu što zamisli.

Već na rođenju doktori su rekli njegovoj majci da je Jovan rođen sa anomalijama ekstremiteta. Njegova majka Brankica poručuje svima nama da se ne odnosimo prema ljudima, kao što je Jovan, kao da su zarazni. Kod Jovana je zarazan samo osmijeh. Ponosna je na svaku njegovu borbu i oporavak nakon 15 operacija.

I mi smo ponosni što smo ugostili ove divne ljude u Oslobođenoj. Podcast Oslobođena slušajte i gledajte ovog četvrtka u 20 sati na www.podcastoslobodjenje.ba.

Prošlosedmičnu epizodu Oslobođene pogledajte OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsYouTube AUDIODeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Brankica Raković – Lolina mama, feministkinja, urednica prvog online magazina u BiH “Lola magazin” i dobitnica nagrade za društveno najodgovorniju influensericu u BiH. Polovinu života, Brankica je provela radeći u medijima, sa medijima i za medije. Marketing, odnosi s javnošću, različite vrste predavanja, društvene mreže i kreiranje ličnih kanala komunikacije koje koristi u svrhu podizanja svijesti o važnim temama, doveli su je i do projekta „Oslobođena“. Jer upravo to i jeste cilj njenog cjelokupnog djelovanja – kroz pisanje, pričanje i sve druge dostupne načine, rukama i nogama, osloboditi put za žene i djevojčice koje će tim putem tek krenuti.

Pogledajte još neke podcaste