Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Josip Juratović: Vučić koristi Rezoluciju kao predizbornu kapanju – Direktno sa Vildanom

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

U sarajevskoj Vijećnici sinoć su se okupili sudionici Molitvenog doručka zapadnog Balkana. Po uzoru na američki, pokrovitelj ovom našem je predsjedatelj Predsjedništva Denis Bećirović, održan je u Parlamentu Bosne i Hercegovine uz prisustvo predstavnika političkog, kulturnog, vjerskog, akademskog i privrednog života regije s ciljem promoviranja razumijevanja među ljudima bez obzira na političku, vjersku, ideološku, kulturnu i svaku drugu pripadnost.

Ove sedmice u studiju podcasta Direktno sa Vildanom Selimbegović dolazi jedan od domaćina zapadnobalkanskog doručka, Josip Juratović. Poslanik je SPD-a u njemačkom Bundestagu već peti mandat, od 2005. Rođen je u Koprivnici, u Hrvatskoj, a u novoj domovini živi od svoje 15. godine. Po struci je automehaničar, u fabrici automobila radio je gotovo 23 godine, a poštovanje i podršku dobio je zahvaljujući neumornom angažmanu u sindikatu. 1994. osnovao je mirotvornu inicijativu „Novi most“ pri sindikatu metalaca Njemačke s ciljem pomirenja naroda ratom zahvaćenog jugoistoka Evrope. U SPD-u je od 1982. Bio je predsjednik lokalnog udruženja, predsjednik okruga, član državnog izvršnog odbora, 12 godina gradski vijećnik, dvije godine i član Okružnog vijeća.

Danas je izvjestitelj SPD-a u Odboru za evropsku politiku Bundestaga i predsjednik parlamentarne skupine za Zapadni Balkan, ujedno i zvanično najprepoznatljiviji evropski političar na Zapadnom Balkanu od 2017, kada je proglašen i Evropskom osobom godine na 36. izboru najuspješnijih poduzetnika jugoistočne i srednje Evrope u Sarajevu. U našoj zemlji dobio je niz priznanja, kao dugogodišnji aktivni zagovornik evropskog puta i političar koji ne krije da mu je najveća želja da vidi Bosnu i Hercegovinu u punopravnom članstvu Evropske unije. 

Vjeruje li da BiH može brže i bolje? Imaju li građani stvarnog razloga za strah, gledamo li u oči 90-im? 

Hoće li biti usvojena rezolucija o genocidu u Srebrenici i vjeruje li da je punopravno članstvo u EU dostižno za BiH slušajte i gledajte večeras u 19 sati na www.podcastoslobodjenje.ba.

Prethodnu epizodu podcasta Direktno sa Vildanom gledajte OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsGoogle PodcastDeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Vildana Selimbegović je glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, lista koji ove godine obilježava 80. rođendan. Na čelu novine je gotovo 15 godina, a u našu kuću došla je nešto prije magazina Dani čija je glavna urednica postala u vrijeme kada su žene bile rijetka rijetkost na čelnim pozicijama u medijima. Bila je ratni izvještač, nagrađivana je za istraživačko novinarstvo, istrajava u pisanju kolumni, a sada je pred njom novi izazov: potraga za odgovorima na pitanja koja more naše društvo. Direktno, pa šta bude.

Pogledajte još neke podcaste