Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Je li odgađanje menstrualnih ciklusa bitnije od našeg zdravlja? – Oslobođena 033

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Znate li na koje organe najviše utiče ulazak u menopauzu, odnosno manja produkcija estrogena? U prvom redu mozak, kožu i sluznice, urogenitalni sustav, kosti i krvne žile.

Menopauza je stanje kroz koje svaka žena mora proći, a ipak se prema tome ne odnosimo na adekvatan način. Menopauza graniči s tabu temom. Pričaćemo, ali ako baš moramo. 

Menopauza u užem smislu označava zadnju menstruaciju u životu žene, te je dio prirodnog procesa starenja. Primjera radi, u muškom polnom sistemu novi spermatozoidi stvaraju se periodično do kasne životne dobi, žena svoje folikule stalno troši. Smanjenjem broja folikula opada i funkcija jajnika. Jajnik sadrži maksimalan broj prije rođenja, a već tada počinje njegovo starenje. Blago nama.

Smatra se da će prosječna žena u svom reproduktivnom životu imati oko 380 do 400 ciklusa, da će ovulirati oko 400 zrelih jajnih stanica, a da će u procesu sazrijevanja utrošiti oko 15 do 20 tisuća folikula. Znate li na koje organe najviše utiče ulazak u menopauzu, odnosno manja produkcija estrogena? U prvom redu mozak, kožu i sluznice, urogenitalni sustav, kosti i krvne žile.

Više o svemu ovome, ali i mnogo više nego što očekujemo, u Oslobođenoj reći će nam doktorica ginekologije Ives Šindrak, nutricionistica Dragana Lošić i Anela Karić

Ovaj projekat je finansiran uz podršku Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije. Sadržaj ove emisije predstavlja mišljenje autora i ni u kom slučaju ne odražava stav Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsGoogle PodcastDeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Brankica Raković – Lolina mama, feministkinja, urednica prvog online magazina u BiH “Lola magazin” i dobitnica nagrade za društveno najodgovorniju influensericu u BiH. Polovinu života, Brankica je provela radeći u medijima, sa medijima i za medije. Marketing, odnosi s javnošću, različite vrste predavanja, društvene mreže i kreiranje ličnih kanala komunikacije koje koristi u svrhu podizanja svijesti o važnim temama, doveli su je i do projekta „Oslobođena“. Jer upravo to i jeste cilj njenog cjelokupnog djelovanja – kroz pisanje, pričanje i sve druge dostupne načine, rukama i nogama, osloboditi put za žene i djevojčice koje će tim putem tek krenuti.

Pogledajte još neke podcaste