Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

„Ja sam bio taj za koga su pokretane akcije i za koga je prikupljana pomoć” – Oslobođena

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Da li se ujutru probudite zahvalni za obrok, topao krevet, mogućnost da ne razmišljate o ručku i večeri? Pitamo vas to, jer u Bosni i Hercegovini za mnoge je to luksuz.

Prema analizama sektora socijalne zaštite, oko 600 hiljada ljudi u Bosni i Hercegovini živi sa tri do pet konvertibilnih maraka dnevno, tačnije u siromaštvu i ne mogu sebi priuštiti da večeraju.

Idemo dalje. U BiH gotovo trećina djece uzrasta od 5 do 15 godina je siromašna. Mlađa djeca u dobi do četiri godine uskraćena su najviše za ishranu (71,8 posto) i dječji razvoj (65,7 posto). I sad kad sve ovo znamo, šta ćemo?

Miroslav Subašić, osnivač i voditelj javne kuhinje “Mozaik prijateljstva” i sam nekada siromašno dijete, Nineta Popović, voditeljica odjela za komunikacije u UNICEF-u,  te Adnan DelićFederalni ministar rada i socijalne politike pokušat će odgovoriti na pitanje do kada će najosjetljivija skupina u BIH živjeti na marginama ovog društva, te do kada će djeca ići po svoj obrok u javne kuhinje.

Podcast Oslobođena  slušajte i gledajte ovog četvrtka u 20 sati.

Prošlosedmičnu epizodu Oslobođene u kojoj smo govorili o  o finansijskoj nezavisnosti žena pogledajte OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsYouTube AUDIODeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Brankica Raković – Lolina mama, feministkinja, urednica prvog online magazina u BiH “Lola magazin” i dobitnica nagrade za društveno najodgovorniju influensericu u BiH. Polovinu života, Brankica je provela radeći u medijima, sa medijima i za medije. Marketing, odnosi s javnošću, različite vrste predavanja, društvene mreže i kreiranje ličnih kanala komunikacije koje koristi u svrhu podizanja svijesti o važnim temama, doveli su je i do projekta „Oslobođena“. Jer upravo to i jeste cilj njenog cjelokupnog djelovanja – kroz pisanje, pričanje i sve druge dostupne načine, rukama i nogama, osloboditi put za žene i djevojčice koje će tim putem tek krenuti.

Pogledajte još neke podcaste