Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Ivo Komšić u Direktno sa Vildanom: Mene je Bakir iznenadio, a nije Čović

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Bosni i Hercegovini pripada mjesto u euroatlantskom svijetu, složit će se svi koji ovoj zemlji žele dobro. No, na političkoj sceni svjedočimo različitim retorikama: dok više nikom nije iznenađenje rusofilstvo Milorada Dodika koji se svakodnevno takmiči sam sa sobom u uvredama zapadnog svijeta, prije svih Sjedinjenih Američkih Država, antizapadna retorika u Sarajevu je ipak novost.

Njezini su kreatori, okupljeni oko branitelja lika i djela lidera SDA Bakira Izetbegovića, svoju oštricu fokusirali na OHR i visokog predstavnika Christiana Schmidta odnosno američkog ambasadora u našoj zemlji Michaela Murphyja.

Gost podcasta Direktno sa Vildanom je učestvovao u stvaranju Vašingtonskog i Dejtonskog sporazuma. Prof. dr. Ivo Komšić bio je član ratnog Predsjedništva Bosne i Hercegovine od 1993. do 1996. Bio je i predsjedavajući Doma naroda federalnog Parlamenta, zastupnik u sarajevskoj kantonalnoj Skupštini, od 2013. do 2017. godine gradonačelnik Sarajeva, bio je i dekan Filozofskog fakulteta Sarajevskog univerziteta, a po svojim političkim uvjerenjima je zapravo bio i ostao socijaldemokrata.

Autor je nekoliko knjiga, od kojih izdvajamo “Tuđmanov haški profil – Udruženi zločinački poduhvat na Bosnu”, u kojoj najoštrije i najpreciznije detektira i argumentira poguban odnos Franje Tuđmana prema našoj zemlji, ali i prema hrvatskom narodu koji ovdje živi.

Otkud antizapadna politika usred Sarajeva i je li Bosna i Hercegovina spremna da se odrekne visokog predstavnika saznajte večeras u 21 sat.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsYouTube AUDIODeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Vildana Selimbegović je glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, lista koji ove godine obilježava 80. rođendan. Na čelu novine je gotovo 15 godina, a u našu kuću došla je nešto prije magazina Dani čija je glavna urednica postala u vrijeme kada su žene bile rijetka rijetkost na čelnim pozicijama u medijima. Bila je ratni izvještač, nagrađivana je za istraživačko novinarstvo, istrajava u pisanju kolumni, a sada je pred njom novi izazov: potraga za odgovorima na pitanja koja more naše društvo. Direktno, pa šta bude.

Pogledajte još neke podcaste