Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

I porodica, i karijera – je li moguće? – Oslobođena

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

U novoj epizodi emisije Oslobođena tražimo odgovor na pitanje – “Kako postići balans između karijere i porodice?”. S našim gostima razgovarat ćemo o mogućim rješenjima i dobrim praksama koje vraćaju žene na tržište rada, daju im priliku da odlučuju te doprinose dostizanju rodne ravnopravnosti u BiH. Izazovi su višestruki i duboko ukorijenjeni, od niskih stopa zaposlenosti žena do značajnih rodnih razlika u sudjelovanju u radnoj snazi i plaćama.

UNFPA, Ured Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija u BiH, uz podršku Austrijske razvojne agencije, implementira projekat „Više izbora kroz politike prilagođene porodici“ u zemljama Zapadnog Balkana. Glavni cilj je implementirati najbolje EU prakse o balansu između karijere i porodice, podržati stvaranje “family friendly” radnih mjesta u saradnji sa privatnim sektorom, osnažiti žene da postižu željene ciljeve kako na privatnom, tako i na poslovnom planu, utirući put za rodno osjetljiviji i održiviji razvoj.

Osnaživanje žena i rodna ravnopravnost

Gdje je porodica danas u društvu? Ne samo porodica, nego gdje su žene i majke na tržištu rada? John Kennedy Mosoti, predstavnik UNFPA u Bosni i Hercegovini, ističe:

“Imamo 600.000 žena koje nisu uključene u ekonomski sektor i stoga ne zarađuju. U zemlji s manje od 3 miliona stanovnika, to predstavlja značajan problem. Kada posjetite nekoliko institucija, vidite da im nedostaje radna snaga i ne mogu pružati sve usluge jer nemaju dovoljno obučenog kadra. S druge strane, postoji 600.000 žena koje nisu dio radne snage. To je neprihvatljivo i mora se promijeniti.”

Mosoti naglašava da je cilj osigurati da žene mogu izbalansirati posao i privatni život, riješiti se stereotipa i društvenih normi koje su bile usmjerene protiv žena. Kroz programe osnaživanja žena, ukupna  produktivnost se značajno povećava. 

Balansiranje karijere i obiteljskog života

Kompanija dm već deceniju drži titulu najpoželjnijeg poslodavca u BiH, dobivši dvije godine zaredom i nagradu za najinkluzivnijeg, family friendly poslodavca. Ines Bajrić, Voditeljica Odjeljenja ljudskih resursa u dm drogerie markt, kaže:

“Nama u dm-u stalo je da imamo skoro 80% zaposlenica, da ih profesionalno razvijamo, da ih jačamo i da ih podržimo upravo na tom putu da mogu biti i majke i supruge, i da mogu biti ujedno uspješne poslovne žene.”

Suzana Tihi Babić, Direktorica Sektora za upravljanja ljudskim resursima u Addiko banci, dodaje:

“Kod nas radi 80% žena, tako da moramo slušati i prepoznavati njihove potrebe. Sada nikakav problem nije da se kaže šta se želi, kakva su karijerna očekivanja. Bitno je da znaju da imaju jednake prilike, znači da ni po čemu nisu diskriminisane zbog toga što su žene, što su majke, što su se udale, što su trudne ili šta god. To su najvažniji trenuci u životu, sad ako vaš poslodavac nema razumijevanja za to, on vas ne zaslužuje”.

Nedovoljna informiranost o roditeljskom dopustu

UNFPA je u saradnji sa Sarajevskim otvorenim centrom pokrenuo kampanju „Roditeljstvo nema spol“. Usmjerena je na promoviranje angažiranog očinstva i iniciranje razgovora o preprekama s kojima se očevi u Bosni i Hercegovini susreću prilikom korištenja prava na roditeljsko odsustvo, koje je garantirano zakonima na svim nivoima vlasti.

“Ono što je zanimljivo jeste da smo mi našim analizama obuhvatili 500 muškaraca. Od tih 500 muškaraca njih 13 odgovorilo je da su koristili odsustvo. Međutim, daljnom analizom odgovora uvidjeli smo da oni to tumače na pogrešen način. Odnosno, oni su pod tim porodiljskim odsustvom podrazumijevali onih 5 do 7 dana koje imate u godini za različite slučajeve: rođenje djeteta, sklapanje braka, smrt člana porodice”, zaključuje Amina Dizdar, programska koordinatorica Sarajevskog otvorenog centra.

Podcast Oslobođena  slušajte i gledajte ovog četvrtka u 20 sati na www.podcastoslobodjenje.ba.

Prošlosedmičnu epizodu Oslobođene pogledajte OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsYouTube AUDIODeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Brankica Raković – Lolina mama, feministkinja, urednica prvog online magazina u BiH “Lola magazin” i dobitnica nagrade za društveno najodgovorniju influensericu u BiH. Polovinu života, Brankica je provela radeći u medijima, sa medijima i za medije. Marketing, odnosi s javnošću, različite vrste predavanja, društvene mreže i kreiranje ličnih kanala komunikacije koje koristi u svrhu podizanja svijesti o važnim temama, doveli su je i do projekta „Oslobođena“. Jer upravo to i jeste cilj njenog cjelokupnog djelovanja – kroz pisanje, pričanje i sve druge dostupne načine, rukama i nogama, osloboditi put za žene i djevojčice koje će tim putem tek krenuti.

Pogledajte još neke podcaste