Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Hamdija Fejzić Direktno sa Vildanom: Smiješni su razlozi moje smjene, služili su se gnusnim lažima

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Bosna i Hercegovina još nema zakon o praznicima, no sve dok je tako važi onaj stari po kome je 25. novembar ove godine bio 80. put Dan državnosti naše zemlje. MUP Republike Srpske zabranio je ne samo okupljanje već i slobodu kretanja u Mrkonjić Gradu, isključivo onima koji su i pojedinačno poželjeli položiti cvijeće u nekadašnji dom Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, u Banjoj Luci je zabranjena svečana SDP-ova akademija, a u Srebrenici je zbog učešća u obilježavanju ovog važnog datuma u historiji naše zemlje s mjesta zamjenika općinskog načelnika smijenjen Hamdija Fejzić. Umjesto njega – jednonacionalnom odlukom srpskih odbornika – izabran je Momčilo Cvjetinović, predsjednik tamošnjeg SDS-a.

Hamdija Fejzić je gost nove epizode podcasta Direktno sa Vildanom Selimbegović. Tokom rata bio je predsjednik Izvršnog odbora Skupštine Opštine Srebrenica. Preživio je. Nakon rata bavio se privatnim biznisom, a od 2012. godine vodio je općinski odbor svoje Stranke demokratske akcije sve do 2018. Zapravo, službeno do početka 2017. kada je SDA zbog loših rezultata lokalnih izbora uvela povjerenstva u niz općina, među kojima je bila i Srebrenica u kojoj je bilo i dodatnih stranačkih strasti: Fejzić je naime 2016. izabran za predsjednika Skupštine Opštine Srebrenica, no pet SDA-ovih odbornika su se pobunili, smatrajući ga odgovornim za loše rezultate. U ljeto 2017. godine SDA je ubilježila pravi stranački skandal: fizički je napadnut zamjenik predsjednika stranke Adil Osmanović koji je s delegacijom došao u Srebrenicu da pokuša riješiti probleme. Fejzić je i danas u SDA, nakon lokalnih izbora 2020. postao je zamjenik načelnika i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula u Potočarima.

Kako objašnjava motive i razloge smjene? Šta zapravo hoće Milorad Dodik, kako je čitav ovaj atak na Dan državnosti i njega lično Dodikova režija? Jesu li ovo djela na otcjepljenju?

Zašto je SDA mnogo srčanije ustala zbog smjene Sebije Izetbegović s mjesta direktorice KCUS-a nego li zbog Hamdije Fejzića, i vidi li se Srebrenica iz Sarajeva, saznajte večeras u 19 sati.

Prošlosedmičnu epizodu podcasta Direktno sa Vildanom gledajte OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsYouTube AUDIODeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Vildana Selimbegović je glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, lista koji ove godine obilježava 80. rođendan. Na čelu novine je gotovo 15 godina, a u našu kuću došla je nešto prije magazina Dani čija je glavna urednica postala u vrijeme kada su žene bile rijetka rijetkost na čelnim pozicijama u medijima. Bila je ratni izvještač, nagrađivana je za istraživačko novinarstvo, istrajava u pisanju kolumni, a sada je pred njom novi izazov: potraga za odgovorima na pitanja koja more naše društvo. Direktno, pa šta bude.

Pogledajte još neke podcaste