Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Franjo Topić: Ponosan sam što sam Bosanac i Hrvat – U kontru sa Draganom Markovinom

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Ove subote, u novom izdanju podcasta U kontru sa Draganom Markovinom razgovaramo sa Franjom Topićem, dugogodišnjim čelnikom Napretka i jednim od istaknutih ljudi Vrhbosanske nadbiskupije.

Sa slušaocima i gledaocima Oslobođenje podcasta Franjo Topić podijeliće priču o svom  životnom putu u multinacionalnim sredinama Novi Travnik-Subotica-Sarajevo.

Razgovarali su i o biskupu Stadleru, nasljeđu Austro-Ugarske u BiH, neuspjehu stvaranja jedinstvene nacije i ideje Benjamina Kallaya, ali i o tome zbog čega se o još većem nasljeđu socijalizma šuti.

Dotakli su se i teme odnosa crkve prema socijalističkom razdoblju, ali i prema NDH i vlastitoj ulozi u tom periodu, o tadašnjem sarajevskom biskupu Šariću i o Krunoslavu Draganoviću, o Stepincu i Alojziju Mišiću.

Kakav je odnos između Hrvata iz Hrvatske prema Hrvatima iz Bosne i Hercegovine, kakav je položaj Hrvata iz BiH u konceptu hrvatske nacije u cjelini te kako Franjo Topić vidi budućnost Bosne i Hercegovine, slušajte i gledajte ove subote u 21 sat.

Prethodnu epizodu podcasta U kontru sa Draganom Markovinom u kojoj je gost bio Miron Rafajlović, jazz-muzičar, porijeklom Sarajlija sa adresom u Španiji pogledajte OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsYouTube AUDIODeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autoru

Dragan Markovina – povjesničar, publicist i pisac. Predavao je deset godina na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu, autor je dvanaest knjiga, redovni suradnik niza medija i portala na postjugoslavenskom prostoru, dobitnik nagrada “Mirko Kovač” i “Zdravko Grebo” te pokretač “Korčula after Party-ja”, suvremene inačice Korčulanske ljetne škole.

Pogledajte još neke podcaste