Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Emir Suljagić: Dodik i Vučić đilkoški vrijeđaju žrtve – Direktno sa Vildanom

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija uskoro će se naći Rezolucija o Srebrenici. Objava teksta Rezolucije, čiji su predlagači Njemačka i Ruanda, potvrdio je ranije najave: cilj je pravda i pomirenje u regionu, kojem bi nesumnjivo doprinijelo da se svaki 11. juli obilježava kao Dan sjećanja na žrtve genocida. Jučer je podršku Rezoluciji najavilo 57 zemalja članica Organizacije islamske konferencije, a sve više država su i kosponzori Rezolucije.

Ističu se, naravno, bliži i dalji susjedi – Slovenija, Hrvatska i Sjeverna Makedonija, no tu su i Albanija, Austrija, Bangladeš, Belgija, Bugarska, Kanada, Čile, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Irska, Italija, Jordan, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malezija, Nizozemska, Novi Zeland, Poljska, Švedska, Turska, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i Vanuatu. Rezoluciji se protivi Srbija, a njen kosponzor je Rusija. Najistureniji Putinov sljedbenik u ovom dijelu svijeta Milorad Dodik također ne posustaje – gotovo svakodnevno negira genocid i prijeti raspadom zemlje. 

S nama je u podcastu Direktno sa Vildanom Selimbegović Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra u Potočarima. Doktor je nauka, dugogodišnji novinar magazina Dani, autor knjige “Razglednica iz groba” koja je prevedena na devet jezika. Emir je, naime, radio u štabu Ujedinjenih nacija u Srebrenici u vrijeme kada su trupe pod komandom Ratka Mladića izvršile invaziju na zaštićenu zonu pod kontrolom međunarodnih snaga. Preživio je, ali nije zaboravio smrt kojoj je gledao u oči. Njegovu karijeru obilježila je Srebrenica, kao novinar je pratio suđenja u Haagu, kao političar se zalagao za prava žrtava i preživjelih, kao aktivista vodio je inicijativu Prvi mart, okupljajući probosanske snage oko Srebrenice. Od 2019. je na čelu Memorijalnog centra. 

Šta možemo očekivati u New Yorku? Ko su najagilniji zagovarači Rezolucije? Šta hoće Aleksandar Vučić?

Ko god je čitao tekst nije uspio pronaći kvalifikacije kojima Vučić i Milorad Dodik izdašno manipuliraju, tvrdeći kako Rezolucija proglašava Srbe genocidnim narodom – čemu to, gledajte i slušajte večeras na www.podcastoslobodjenje.ba.

Prethodnu epizodu podcasta Direktno sa Vildanom gledajte OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsYouTube AUDIODeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Vildana Selimbegović je glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, lista koji ove godine obilježava 80. rođendan. Na čelu novine je gotovo 15 godina, a u našu kuću došla je nešto prije magazina Dani čija je glavna urednica postala u vrijeme kada su žene bile rijetka rijetkost na čelnim pozicijama u medijima. Bila je ratni izvještač, nagrađivana je za istraživačko novinarstvo, istrajava u pisanju kolumni, a sada je pred njom novi izazov: potraga za odgovorima na pitanja koja more naše društvo. Direktno, pa šta bude.

Pogledajte još neke podcaste