Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Doktor je rekao: Žao mi je, srce ne kuca – Oslobođena by Bosnalijek-prvo zdravlje! 

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

„Žao mi je, ali nema otkucaja srca“. Najčešće ovom rečenicom počinje jedno od najtežih iskustava u životu žene, iskustvo spontanog pobačaja.

Kad god da se dogodi, nikad nije jednostavno, jer je saznanje o trudnoći sigurno jedno od najljepših saznanja u životu jedne žene.

Zašto i kako dolazi do spontanog pobačaja, i postoji li odgovor na to pitanje uopšte? Imamo li pravo da tugujemo zbog tog gubitka? Kako to iskustvo izgleda?

Taib Delić, dr. med., specijalista ginekologije i opstetricije govorit će za Oslobođenu koji su to najčešći razlozi spontanog pobačaja, koji su preduvjeti za zdravu trudnoću čak i kod starijih parova, šta je to i zbog čega dolazi do spontanog pobačaja.

Žana Arsić će nam ispričati kako je ona doživjela iskustvo spontanog pobačaja u 19 nedjelji trudnoće, te kako biti “jaka žena” u tim trenucima ne znači puno.

PsihoterapeutkinjaArmina Čerkić, govori će nam o patrijarhatu u kojem živimo i kako se vrlo često unutar terapijskog prostora više bavi ženskim iskustvom, dok je muškarc marginaliziran jer nije ni njegovo tijelo, nije niti njegovo iskustvo. Zašto muškarci ne smiju tuguovati? Zašto društvo stvalja muškarce u određenu poziciju, a od žena ima određena očekivanja u tome kakve one trebaju ili ne trebaju biti, i jesu li neuspješne ako se nisu ostvarile kao majke?

Ovaj projekat je finansiran uz podršku Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije. Sadržaj ove emisije predstavlja mišljenje autora i ni u kom slučaju ne odražava stav Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije.

Podcast Oslobođena by Bosnalijek-prvo zdravlje! slušajte i gledajte ovog četvrtka u 20 sati.

Prošlosedmičnu epizodu Oslobođene o zdravim prehrambenim navikampogledajte OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsYouTube AUDIODeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Brankica Raković – Lolina mama, feministkinja, urednica prvog online magazina u BiH “Lola magazin” i dobitnica nagrade za društveno najodgovorniju influensericu u BiH. Polovinu života, Brankica je provela radeći u medijima, sa medijima i za medije. Marketing, odnosi s javnošću, različite vrste predavanja, društvene mreže i kreiranje ličnih kanala komunikacije koje koristi u svrhu podizanja svijesti o važnim temama, doveli su je i do projekta „Oslobođena“. Jer upravo to i jeste cilj njenog cjelokupnog djelovanja – kroz pisanje, pričanje i sve druge dostupne načine, rukama i nogama, osloboditi put za žene i djevojčice koje će tim putem tek krenuti.

Pogledajte još neke podcaste