Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Dok Dodik govori kako hodže arlauču i zagovara disolucija BiH, dotle ga Čović podržava – U kontru sa Markovinom

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

O obilježavanju stote godišnjice Sarajevskog atentata, o tadašnjem simpoziju, percepciji Gavrila Principa i mnogim drugim temama slušajte i gledajte ove subote u 21 sat na www.podcastoslobodjenje.ba

Ove subota s Vahidinom Preljevićem, profesorom na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Dragan Markovina u podcastu U kontru sa Markovinom govorio je o obilježavanju stote godišnjice Sarajevskog atentata, o tadašnjem simpoziju i zborniku kojeg je uredio i o percepciji Gavrila Principa nekad i sad, te o razlikama kako ga se danas doživljava u različitim nacionalnim i društvenim kontekstima. Pričali smo i o svim neuralgičnim pitanjima današnje Bosne i Hercegovine.

O tome što znači kompromis, kakve planove i ideje za BiH imaju Bošnjaci u političkom smislu. Pričali smo i o slučaju Komšić i odnosu građanskog i nacionalnog, o tome zašto je Bosna i Hercegovina neupitna kao državni okvir, dok je unutrašnje uređenje doista stvar dogovora. Razgovarali smo i o uspostavi povjerenja među narodima, posebno o odnosu između Hrvata i Bošnjaka i različitim autentičnim strahovima, odnosno o tome zbog čega jedni imaju strahove promatrajući samo situaciju u BiH, a drugi se boje odnosa u regiji.

“Gavrilo Princip je sigurno jedna izuzetno kompleksna pojava. Ne mislim sad on lično, njegova psihologija, možda je ona prilično jednostavnija i za shvatiti, ali on je kao historijska pojava je dosta složena i ne može se svesti na jednu od ovih odrednica o kojima si ti govorio u uvodu. Ima tu svega. Dakle, moramo prije svega taj fenomen gledati u kontekstu tog vremena. I to je bila naša ideja i sa konferencijom tadašnjom, a i sa zbornikom. Inače, bile su tri konferencije. Dvije sarajevske i jedna u Istočnom Sarajevu. Ono što je bila naša ideja, da možda kroz to objasnim i svoj neki pristup, je da kritički reflektiramo ne samo taj događaj kao takav, zato su bili, recimo, nadležni na našoj konferenciji istoričari, koji će rekonstruirati ono što se dogodilo, ono koliko se to može rekonstruirati, nego prije svega da se pozabavimo perecepcijom tog događaja, odnosno onim što smo mi zvali narativom koji se gradio oko tog događaja, a kasnije i kulturom pamćenja u vezi s tim događajem.

Ideja je bila da se, na neki način reflektiramo i napravimo odmak od tih simplifikacija po kojima je, recimo, Gavrilo Princip ili heroj ili terorista i zločinac”, rekao je Preljević.

Otvorili su i pitanje zbog čega smatra da je bošnjački nacionalizam manje opasan od druga dva, ali i temu mogućeg djelovanja i budućnosti građanskih i lijevo-liberalnih stranaka.

O obilježavanju stote godišnjice Sarajevskog atentata, o tadašnjem simpoziju, percepciji Gavrila Principa i mnogim drugim temama slušajte i gledajte ove subote u 21 sat na a www.podcastoslobodjenje.ba.

Prethodnu epizodu podcasta U kontru sa Markovinom možete gledati OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsYouTube AUDIODeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autoru

Dragan Markovina – povjesničar, publicist i pisac. Predavao je deset godina na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu, autor je dvanaest knjiga, redovni suradnik niza medija i portala na postjugoslavenskom prostoru, dobitnik nagrada “Mirko Kovač” i “Zdravko Grebo” te pokretač “Korčula after Party-ja”, suvremene inačice Korčulanske ljetne škole.

Pogledajte još neke podcaste