Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Dodik nije Republika Srpska: Postoje ljudi koji je kvalitetnije brane – Direktno sa Vildanom 

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Bosna i Hercegovina se krajem prošle sedmice našla na dva velika svjetska stola, u Bruxellesu i u Moskvi. Iako smo svi očekivali bolje vijesti, Evropska unija dala je zeleno svjetlo otvaranju pregovora o članstvu s Ukrajinom i Moldavijom, a mi smo ostali – sportski rečeno – u baražu do marta, do kada naše vlasti trebaju djelima pokazati odanost reformama. Stajališta su različita, reakcije oprečne, no čini se ipak da nas treba radovati što se od naše zemlje očekuje usklađenost s kriterijima, za razliku od Ukrajine za koju je dovoljno da ruski predsjednik ne pomisli da je pobijedio u agresiji koja traje li, traje. A da mu apetiti rastu, Vladimir Putin nam je i osobno priopćio.

Na svojoj godišnjoj pres-konferenciji, kojoj je prisustvovala i novinarka ATV-a, banjalučke privatne televizije koja je zbog službe politici Milorada Dodika završila na američkoj crnoj listi, ruski predsjednik prokomentirao stanje u našoj zemlji, u potpunosti se usaglasivši sa ocjenama predsjednika Republike Srpske i novinarke pitateljice, inače nesretne što u svome domu ne može uživati u programu televizijske postaje ruske vlade. Ekspresno je uslijedila najava da Russia Today već naredne godine stiže i u Bosnu i Hercegovinu.

Gost podcasta Direktno sa Vildanom Selimbegović je univerzitetski profesor s bogatim političkim iskustvom. Dr. Denis Zvizdić je uime Naroda i pravde zastupnik u državnom Parlamentu i član je Kolegija ovog najvišeg zakonodavnog tijela naše zemlje. Arhitektonski fakultet završio je u  Sarajevu, gdje je i rođen, magistrirao je i doktorirao također na svome matičnom fakultetu na kome danas i predaje na Katedri za urbanizam i prostorno planiranje. U politici je od 1991. i punih 30 godina bio je član i funkcioner SDA, u kojoj je dogurao do potpredsjednika partije, i u ime koje je obavljao najznačajnije funkcije – bio je premijer sarajevskog kantona, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije, potom predsjedavajući Predstavničkog doma federalnog Parlamenta, a od 2015. do 2019. je bio predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i i Hercegovine i na toj dužnosti pokazao umijeće zbog koga se očekivalo da bude SDA-ov kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva države.

SDA je pak dokazivala pojedinačne moći i u njegovom slučaju pa je razlaz bio neminovan: od ljeta 2021. je dio NiP-a. 

Šta misli o tome da su Ukrajina i Moldavija dobile zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa Evropskom unijom, a Bosna i Hercegovina i dalje čeka? Je li Evropa nepravedna prema BiH? Šta je veći problem – to što Evropa zazire od muslimana, kako neki tvrde, ili to što Dodik u Evropi ima saveznike, od kojih neke i ovdje s njim zakazuju tajne sastanke?

Nije tajna, Milorad Dodik je najistureniji i vjerovatno najopasniji ruski pijun na Balkanu: da li je Evropa svjesna tog problema i hoće li EU ikada staviti Dodika na crnu listu poput SAD, saznajte u ponedjeljak u 19 sati.

Prošlosedmičnu epizodu podcasta Direktno sa Vildanom gledajte OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsYouTube AUDIODeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Vildana Selimbegović je glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, lista koji ove godine obilježava 80. rođendan. Na čelu novine je gotovo 15 godina, a u našu kuću došla je nešto prije magazina Dani čija je glavna urednica postala u vrijeme kada su žene bile rijetka rijetkost na čelnim pozicijama u medijima. Bila je ratni izvještač, nagrađivana je za istraživačko novinarstvo, istrajava u pisanju kolumni, a sada je pred njom novi izazov: potraga za odgovorima na pitanja koja more naše društvo. Direktno, pa šta bude.

Pogledajte još neke podcaste