Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Dodik je obolio od vlasti, bez nje vjerovatno ne može da živi – Direktno sa Vildanom

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Rezolucija ima sedam tačaka i osim što 11. juli proglašava  Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida 1995. godine u Srebrenici, bezrezervno osuđuje svako poricanje genocida te poziva države članice da sačuvaju utvrđene činjenice i kroz svoje obrazovne sisteme, također bezrezervno osuđuje veličanje osuđenih za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocida, naglašava važnost dovršetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava i dostojanstvenu sahranu, te poziva na nastavak procesuiranja počinitelja genocida u Srebrenici koji se tek trebaju suočiti s pravdom.

Zbivanja oko Rezolucije, crnogorski amandmani, protivljenje Srbije i ratne strijele koje šalje predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, posve su u drugi plan potisnuli čak i raspisivanje lokalnih izbora u našoj zemlji.

U novoj epizodi podcasta Direktno sa Vildanom gost je Safet Softić, delegat SDA u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Rođen je u Banovićima, diplomirani je orijentalista s magistraturom Pravnog fakulteta u Zenici. Bio je dugogodišnji uposlenik Islamske zajednice, glavni imam u svom rodnom mjestu, također je dugogodišnji član SDA, čiji je bio ministar u Vladi Tuzlanskog kantona, predsjedavajući federalnog parlamenta, zastupnik u državnom. Od 2013. je bio potpredsjednik stranke, aktualni je predsjednik Glavnog odbora SDA, dugogodišnji sabornik a jedno vrijeme i predsjednik Sabora Islamske zajednice. 

Govorio je Softić o ruskim ciljevima, odnosima u regionu, politici, moći Dodika i Vučića i čiji su oni zapravo igrač, pogledajte i poslušajte večeras u 19 sati na www.podcastoslobodjenje.ba.

Prethodnu epizodu podcasta Direktno sa Vildanom gledajte OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsYouTube AUDIODeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Vildana Selimbegović je glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, lista koji ove godine obilježava 80. rođendan. Na čelu novine je gotovo 15 godina, a u našu kuću došla je nešto prije magazina Dani čija je glavna urednica postala u vrijeme kada su žene bile rijetka rijetkost na čelnim pozicijama u medijima. Bila je ratni izvještač, nagrađivana je za istraživačko novinarstvo, istrajava u pisanju kolumni, a sada je pred njom novi izazov: potraga za odgovorima na pitanja koja more naše društvo. Direktno, pa šta bude.

Pogledajte još neke podcaste